Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

 Καταρρέει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα..



Η χώρα (της χούντας των τραπεζιτών) πάντως έχει διασωθεί..



Η δραματική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα αποτυπώνεται σε εκτενές ρεπορτάζ-αφιέρωμα του Αλέξανδρου Στεφανίδη, που δημοσιεύεται στο ένθετο περιοδικό της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, με τίτλο «Λιτότητα ή βοήθεια». 

 Στο αφιέρωμα παρουσιάζεται η τραγική εικόνα στο τμήμα πρώτων βοηθειών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη: «Όποιος χρειάζεται γιατρό μπορεί μόνο να ελπίζει και να περιμένει» σχολιάζει για την πολύωρη αναμονή των ασθενών και τον συνωστισμό. 


Αιτία του συνωστισμού που παρατηρείται είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός ότι «τα τμήματα πρώτων βοηθειών των ελληνικών νοσοκομείων, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα,  δεν λειτουργούν καθημερινά, αλλά μόνο κάθε τέσσερις μέρες.
Επίσης επισημαίνει: «Στο μεταξύ, εταιρίες security ελέγχουν την είσοδο στο τμήμα πρώτων βοηθειών σε πολλά ελληνικά νοσοκομεία. Παρατηρούνται συχνά εκρήξεις θυμού, καβγάδες και συμπλοκές».
Στο ρεπορτάζ μιλά ο Jobst Rudolf, Γερμανός επικεφαλής νευρολόγος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου: «Αυτό που βλέπουμε εδώ, είναι ένα κομμάτι της καθημερινής μάχης επιβίωσης του ελληνικού συστήματος υγείας. Μερικές μέρες επικρατεί στο δικό μας τμήμα πρώτων βοηθειών απόλυτη εξαθλίωση, όπως στον πόλεμο».

Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση, υπογραμμίζεται, η οποία επιταχύνεται υπό το βάρος της κρίσης χρέους και «σχεδόν κάθε πακέτο λιτότητας που ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο τα προηγούμενα χρόνια, περιέκοψε τις δαπάνες στον τομέα της υγείας. Φέτος προβλέπεται να μειωθούν εκ νέου υπό την πίεση της τρόικας. Αυτό γιορτάζεται σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον ως επιτυχία των μέτρων λιτότητας. Στην Ελλάδα ο λαός πέφτει όμως σε βαθιά ανέχεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: