Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Όλα με την βούλα...

Στο σφυρί τα ακίνητα του Δημοσίου 



Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα ξεκινήσουν έξι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση και γενικότερα την αξιοποίηση προς όφελος του κεφαλαίου, μεγάλων ακινήτων του Δημοσίου, όπως ενημερώνει με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Στουρνάρας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε ήδη ο νομικός και τεχνικός έλεγχος για 110 ακίνητα, των οποίων η «αξιοποίηση», δρομολογείται αυτή τη στιγμή.


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «η επιτάχυνση της αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι σχετικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, αλλά κυρίως για να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία από τα αναμενόμενα αναπτυξιακά οφέλη».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί ένα «ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου» αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων αποτελείται από χαρτοφυλάκια 30 διαφορετικών φορέων του δημοσίου και ανέρχεται σε περίπου 81.000 ακίνητα (μεταξύ των οποίων και αυτά που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ Α.Ε.)».

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών, τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία είναι εδαφικές εκτάσεις, τα οποία απαιτούν σημαντικό χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για την «αξιοποίησή» τους.

Ήδη αυτή τη στιγμή, σημειώνει ο κ. Στουρνάρας, βρίσκονται σε εξέλιξη οι Διεθνείς Διαγωνιστικές Διαδικασίες για:

Το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης- IBC (τελικό στάδιο)
Το ακίνητο στην περιοχή Αφάντου Ρόδου
Το ακίνητο στην περιοχή Κασσιώπη της Κέρκυρας

Ακίνητα στο εξωτερικό

Ειδικά για την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ), ο  Στουρνάρας σημειώνει ότι είναι σήμερα η μοναδική εταιρεία που διαχειρίζεται τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου (άνω των 70.000 καταγεγραμμένων δημοσίων ακινήτων, καθώς και Τουριστικά και Ολυμπιακά ακίνητα).
Περαιτέρω, ο υπουργός ενημερώνει ότι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ολοκλήρωσε την καταγραφή, σε Ενιαίο Μητρώο, της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου και ήδη, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών αποτυπώνεται με ακρίβεια το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: