Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

 Δίνουν πομπώδη αρχαιοελληνική ονομασία στο ξεπούλημα..

Νηρηίδες βαπτίστηκε η επιχείρηση εκποίησης των μαρινών..


Στον Τουρκικό όμιλο Ντογούς οι μαρίνες Ζέας Λευκάδας Κέρκυρας και Φλοίσβου!!













Ραγδαία αυξάνονται οι κενές θέσεις στις ελληνικές μαρίνες παρά το γεγονός ότι πλέον διαθέτουν υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις και αρκετές θέσεις ελλιμενισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μαρίνα Ζέας στον Πειραιά με 620 θέσεις, αλλά και οι μαρίνες σε Λευκάδα, Κέρκυρα και Φλοίσβο. Τις τέσσερις αυτές μαρίνες θα διαχειρίζεται στο εξής ο τουρκικό όμιλος Ντογούς, που θα καταβάλλει το τίμημα των 6 εκατομμυρίων ευρώ.
 

 
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο με την κωδική ονομασία "Νηρηίδες" με στόχο να αξιοποιηθούν οι μαρίνες. Σύμφωνα με το σχέδιο 48 μαρίνες με σημερινή αξία περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα χωριστούν σε 9 ομάδες.


Η πρώτη ομάδα που θα βγει σε διαγωνιστική διαδικασία και με τρέχουσα καθαρή αξία 58,7 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει τις μαρίνες του Αλίμου,- ως συνδετική - και του Πόρου, της Επιδαύρου, των Μεθάνων και της Ύδρας. Αναμένεται να ακολουθήσουν άλλες 8 ομάδες με συνδετικές μαρίνες σε Γλυφάδα, Κρήτη, Ρόδο και Κω, Κατάκολο και Ζάκυνθο, Πάτρα, την Αρετσού της Καλαμαριάς, στη Χίο και την Πύλο.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ναυτεμπορική" η μαρίνα του Λαυρίου σχεδιάζεται να μετατραπεί σε μαρίνα για Mega Yacht – δηλαδή σε χώρο ελλιμενισμού πολύ μεγάλων σκαφών αναψυχής, θα διαθέτει 65 θέσεις.


Οι μαρίνες σε Μύκονο και Αργοστόλι θα μετατραπούν σε μαρίνες πολυτελείας. Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως έχουν προκύψει νομικά θέματα από προσφυγές φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα τελευταία χρόνια, με την ακολουθούμενη φορολογική πολιτική περίπου 2000 σκάφη που έδεναν σε ελληνικές μαρίνες έφυγαν για άλλους πιο φιλικούς προορισμούς μεταφέροντας εκεί περίπου 6.000 θέσεις εργασίας, ενώ το Δημόσιο, σύμφωνα με μελέτη του ναυτικού επιμελητηρίου Ελλάδος, εισέπραξε από το τέλος ακινησίας μόλις 190.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: