Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ρέκβιεμ για τα μουσικά σχολεία

 

ΚΚΕ Γκιόκας: Συνειδητά η κυβέρνηση καταδικάζει σε θάνατο το μουσικό σχολείο 


Από την Κρήτη μέχρι την Κομοτηνή και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και τη Μυτιλήνη οι μαθητές των 42 μουσικών σχολείων θα συναντηθούν και θα ενώσουν τις φωνές τους στους δρόμους όλης της χώρας, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, σε ταυτόχρονες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. 

 Τρεις μεγάλες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί την ημέρα αυτή. Μία στη Θεσσαλονίκη για τα μουσικά σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, μία στο Ηράκλειο της Κρήτης και μία στο υπουργείο Παιδείας, στην οποία θα συμμετάσχουν τα μουσικά σχολεία της Αττικής, της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.


Η δραματική μείωση των λειτουργικών δαπανών έχει φέρει τα σχολεία αυτά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ κάποια περιφερειακά απειλούνται ακόμη και με λουκέτο. Η έλλειψη καθηγητών, κυρίως των μουσικών ειδικοτήτων, αναγκάζει τα περισσότερα σχολεία να υπολειτουργούν, ενώ χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες σε μουσικά μαθήματα.

Μέχρι στιγμής, στα 42 μουσικά σχολεία όλης της χώρας έχουν χαθεί 9.708 διδακτικές ώρες, ενώ το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών μόλις στις 8 Ιανουαρίου και ενώ είχε ήδη εκπνεύσει το πρώτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έκαναν, ενδεικτικά σε κάποια σχολεία, οι σύλλογοι γονέων, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου είχαν χαθεί σε εβδομαδιαία βάση οι εξής διδακτικές ώρες: Δράμα 467 ώρες, Σέρρες, 420 ώρες, Καβάλα, 292, Ξάνθη 280, Κομοτηνή 291. 


Τα μουσικά σχολεία, που ξεκίνησαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις τη λειτουργία τους πριν από 25 χρόνια, έφτασαν φέτος στο σημείο μηδέν. Οι λιγοστές πιστώσεις για προσλήψεις εκπαιδευτικών οδηγούν στην υποβάθμισή τους, αφού η διδασκαλία των μουσικών μαθημάτων (πιάνου και μουσικών οργάνων) δεν μπορεί να γίνεται πλέον ατομικά.
Για απαξίωση, συρρίκνωση και αποδιοργάνωση των 42 αυτών σχολείων μιλούν οι Ενώσεις Γονέων όλης της χώρας και προειδοποιούν ότι εάν η πολιτεία δεν στηρίξει και δεν αναβαθμίσει τα σχολεία αυτά, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να κλείσουν.

«Υπάρχει και η πρόθεση και ο σχεδιασμός για την κάλυψη κενών στα μουσικά σχολεία, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων μας» ήταν η δήλωση που έκανε την περασμένη Πέμπτη ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ι. Γκιόκα, για τα οξυμένα προβλήματα των μουσικών σχολείων.

«Η πολιτική της κυβέρνησης καταδικάζει σε υπολειτουργία τα μουσικά σχολεία για μια ολόκληρη σχολική χρονιά, χωρίς αυτά να μπορούν να τηρήσουν το προβλεπόμενο αναλυτικό τους πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Γκιόκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: