Αμείλικτα τα στοιχεία για την κρίση
Επιβεβαίωση της Citigroup και από άλλους "οίκους ανοχής"
Αναιμική ανάπτυξη το 2013 για χώρες της Ευρωζώνης προβλέπει η Moody΄s Analytics, σύμφωνα με έκθεσή της. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 0,2% το 2013, εξέλιξη που σηματοδοτεί μια ήπια βελτίωση σε σχέση με τη συρρίκνωση της τάξης του 0,5% που αναμένεται για το 2012. Ωστόσο, η έκθεση συνεχίζει να βλέπει «σημαντικούς κινδύνους καθοδικής απόκλισης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την περιοχή πίσω σε ύφεση».
Η Γερμανία εκτιμάται ότι θα είναι μία από τις λίγες χώρες της νομισματικής ένωσης που θα καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2013. Ειδικότερα, ο οίκος προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2%, το μισό από το ρυθμό ανάπτυξης που περιμένουν για τις ΗΠΑ.
Αναμένει, επίσης, πως η ανάπτυξη του γαλλικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 0,4%. Τα ΑΕΠ της Ισπανίας και της Ελλάδας αναμένεται να συνεχίσουν να συρρικνώνονται το 2013, κατά τουλάχιστον 1,5% και 4,2% αντίστοιχα.
Ο «οίκος» θεωρεί ορόσημα για τις εξελίξεις το 2013, το αν η Ισπανία θα υποβάλει επίσημο αίτημα «στήριξης» από την ΕΕ και αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ. Στις επισφάλειες της οικονομίας της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβάνει «το υψηλό χρέος των νοικοκυριών στη Μ. Βρετανία, στην Πορτογαλία και την Ισπανία, τις μη ευέλικτες αγορές εργασίας των ευρωπαϊκών οικονομιών του Νότου, αλλά και το σχετικά υπερτιμημένο real estate στη Γερμανία και τη Γαλλία».
Σύμφωνα, εξάλλου, με νεότερες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η περιοχή των ανεπτυγμένων οικονομιών σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, καθώς «μετά από 5 χρόνια κρίσης η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να κάμπτεται εκ νέου» και «ο κίνδυνος μιας νέας μεγάλης κάμψης της οικονομίας δεν μπορεί να αποκλεισθεί».
Ειδικά για την Ευρωζώνη, στη διετία 2013 - 2014, οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ μιλούν για ύφεση, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία και οι οικονομίες που διαθέτουν μέχρι σήμερα αξιολόγηση χρέους ΑΑΑ.
Στο μεταξύ, δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον της Ευρωζώνης, εξαιτίας της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, σύμφωνα με έκθεση της Citigroup. Οι αναλυτές της θεωρούν πως η κρίση όχι μόνο δεν είναι επαρκώς διαχειρίσιμη, από πλευράς των Ευρωπαίων, αλλά στο άμεσο μέλλον θα έχει εξαπλωθεί τόσο, ώστε να μην μπορεί να αποκλειστεί ούτε το ενδεχόμενο μιας εξόδου από το ευρώ.
Μάλιστα, στην έκθεσή της η Citi προβλέπει πως τουλάχιστον τρεις χώρες της Ευρωζώνης θα αναγκαστούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους μέσα στο 2013 και άλλες τέσσερις μέχρι το 2017. Η παρέμβαση του αμερικάνικου «οίκου» δείχνει ότι τα ζόρια στη διαχείριση της κρίσης μεγαλώνουν. Ταυτόχρονα, όμως, συνιστά και προσπάθεια από την πλευρά των ΗΠΑ και άλλων ανταγωνιστριών οικονομιών να παρέμβουν στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Ο καπιταλιστικός οίκος θεωρεί αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, αλλά και της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ προβλέπει ότι μέχρι το 2017 θα αναγκαστούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος και Σλοβενία. Για την Ελλάδα επιμένει ότι «θα αποχωρήσει κάποια στιγμή από την Ευρωζώνη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου