Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

 Ναυτιλία:
 
Μπουρλότο σε ότι απέμεινε ως εργασιακό δικαίωμα των ναυτεργατών με νομοσχέδιο του ΥΝΑ..
 
Ανυπεράσπιστοι οι νησιώτες ανοχύρωτη η χώρα..
 
Παραδίδουν οι Κουΐσλινγκ στους τοκογλύφους κατακτητές τον φυσικό πλούτο του Αιγαίου!! 
 
 
Ενα ζοφερό τοπίο για ναυτεργάτες, νησιώτες, εργαζόμενους στα λιμάνια, συνολικά για την εργατική τάξη και το λαό, προδιαγράφει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ), το οποίο βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή κι έχει διαμορφωθεί στα πλαίσια της δανειακής σύμβασης, με οδηγό τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ.

Το αντιδραστικό νομοθέτημα είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού της συγκυβέρνησης, με τον οποίο επιδιώκεται το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια να βάλουν στο χέρι ένα χώρο γεωστρατηγικής σημασίας, όπως είναι το νησιωτικό σύμπλεγμα, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου και τις αναπτυξιακές του δυνατότητες (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, γεωθερμική ενέργεια).

Να βάλουν δηλαδή στο χέρι υποδομές της χώρας, όπως είναι τα λιμάνια της, οι πύλες δηλαδή εισόδου και εξόδου της, ενταγμένα στην αμυντική της ικανότητα. Προκειμένου μάλιστα να πραγματοποιείται απρόσκοπτα το «μεταφορικό έργο», τα καράβια θα είναι πλωτά γκέτο, με ναυτεργάτες φτηνούς, ευέλικτους και πειθήνιους...

Δεν είναι τυχαίο ότι τρεις μέρες πριν δοθεί το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα, διοργανώθηκε στις 10 Δεκέμβρη από το ΥΝΑ ημερίδα για τη νησιωτική πολιτική. Μιλώντας στην ημερίδα, ο υπουργός ΝΑ Κ. Μουσουρούλης ανέσυρε τη θεωρία της Ψωροκώσταινας, λέγοντας για τα νησιά: «Θυμίζω: Το μικρό μέγεθος και τη μικρή αγορά, τους περιορισμένους πόρους και το εύθραυστο περιβάλλον, τη χαμηλή προσπελασιμότητα».

Χωρίς να αναφέρει πάνω σε ποιες μελέτες και επιστημονικά στοιχεία πατάει η εκτίμησή του, συνέχισε λέγοντας ότι «τα νησιά είναι αδύνατον να παράγουν μαζικά και σε χαμηλό κόστος (...) δεν έχουν άφθονους φυσικούς πόρους», για να καταλήξει να αναδείξει «τις αγορές», τους «μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», ως σωτήρες των νησιών! Δηλαδή, έδωσε το σύνθημα στα μονοπώλια, «πάρτε τα όλα!» και μάλιστα φτηνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: