Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

365 ημέρες, 68.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις



Της Ελένης Μπότα

Λουκέτα, πτωχεύσεις εταιρειών, συλλήψεις επιχειρηματιών, οικονομική δυσπραγία, απολύσεις... είναι το σκηνικό που επικράτησε το 2012 στον κλάδο των επιχειρήσεων στη χώρα μας, μία από τις εφιαλτικότερες χρονιές του κλάδου μέχρι σήμερα.
 

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε το λιανεμπόριο, αφού, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων, σε καθημερινή βάση έβαζαν λουκέτο 68 επιχειρήσεις, δηλαδή... 3 επιχειρήσεις κάθε ώρα!
 

Ετσι από τις αρχές του έτους υπολογίζεται ότι γύρω στις 68.000 επιχειρήσεις έκλεισαν σε όλη την Ελλάδα, ενώ χιλιάδες είναι αυτές που ουσιαστικά υπολειτουργούν καθώς έχουν μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις, απλήρωτους εργαζομένους και άδεια ταμεία...

 

Ακόμη και στον τομέα της βιομηχανίας, η εικόνα είναι εξίσου αποκαρδιωτική, καθώς το 2012 άφησε πίσω του μόνο κουφάρια μεγάλων εργοστασίων, να θυμίζουν τις παλιές -προ μνημονίου- καλές εποχές.
Χαρτοποιία Θράκης, Αγνό, Νεοσέτ, Sato, Bωβός, Ναυπηγεία Ελευσίνας, PC Systems, Alsinco, Μάρακ είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες που είτε πτώχευσαν είτε ζήτησαν την ένταξή τους στο άρθρο 99 (ουσιαστικά ένα βήμα πριν από το λουκέτο, αφού ελάχιστες έως μηδαμινές είναι αυτές που μπόρεσαν ξανά να ορθοποδήσουν), ζητώντας προστασία από τους πιστωτές τους.

Τελευταίο ηχηρό λουκέτο ήταν αυτό της ιστορικής βιομηχανίας Χαρτοποιίας Θράκης Diana, φέτος το καλοκαίρι, η οποία έπειτα από 32 έτη λειτουργίας οδηγήθηκε σε πτώχευση.

Το τέλος της γνωστής χαρτοβιομηχανίας «γράφτηκε» σε αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης όπου εκδικάστηκε κι έγινε δεκτό το αίτημα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Π. Ζερίτη, για κήρυξή της σε καθεστώς πτώχευσης. Εμειναν στον δρόμο 180 εργαζόμενοι. Είχε προηγηθεί η υποβολή αιτήματος για ένταξη στο άρθρο 99 από την ALSINCO, την PC Systems, τη Μάρακ, και δεκάδες άλλες γνωστές και μη επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο πραγματικός αριθμός των λουκέτων είναι ακόμη μεγαλύτερος από τα παραπάνω σοκαριστικά στοιχεία και αυτό γιατί η καταγραφή των διαγραφών δεν γίνεται σε πραγματικό χρόνο, καθώς πολλές εταιρείες είτε δεν δηλώνουν καθόλου το κλείσιμο στα επιμελητήρια είτε έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι λειτουργούν.

Μερικούς μήνες μετά ακολούθησε η εταιρεία Βωβός και η σύλληψη του ιδιοκτήτη Χ. Βωβού, ενώ στο άρθρο 99 κατέφυγαν οι εταιρείες Neoset, SATO, λόγω των υψηλών υποχρεώσεων και της κρίσης που μαστίζει την αγορά επίπλου. Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και η γαλακτοβιομηχανία Αγνό, σχεδόν 10 χρόνια μετά την ιδιωτικοποίησή της. Η Αγνό αντιμετώπιζε προβλήματα και προ κρίσης και εμφάνιζε ζημιογόνα αποτελέσματα. Το μερίδιο αγοράς της έχει υποχωρήσει κάτω από το 2% και τελευταία οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Λαγκαδά λάμβαναν τον μισθό τους με σημαντική καθυστέρηση.
Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία είχε περάσει το 2003 στην ιδιοκτησία του ομίλου τυροκομικών προϊόντων Κολιός έπειτα από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Αγροτική Τράπεζα.


Εφημερίδα έξη ημέρες

Δεν υπάρχουν σχόλια: