Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

 Γιάννης Δραγασάκης: Με τι αντάλλαγμα κουκουλώνετε τις ευθύνες;



Τα ερωτήματα που θα έπρεπε να απαντηθούν από την εξεταστική επιτροπή ανέπτυξε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ "δεν είναι εκδικητική, αν και θα μπορούσε να είναι. Η πρότασή μας αποσκοπεί στην κάθαρση και στη διέξοδο" αλλά και στην αναζήτηση των αιτιών. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έκανε λόγο για "εταιρεία" και "εταιρική σχέση" που ενώνει Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. και τόνισε ότι από την εξεταστική θα ζημιωθούν μόνο όσοι έχουν ευθύνη.

"Δεν υπάρχει restart -για να χρησιμοποιήσω την αργκό του κ. Σαμαρά- χωρίς κάθαρση, με την αρχαιοελληνική έννοια μάλιστα", τόνισε ο Γ. Δραγασάκης, ο οποίος κατέληξε την παρέμβασή του με ένα ερώτημα: "όσοι δεν ψηφίσετε βρείτε ένα καλό επιχείρημα, γιατί το ερώτημα θα είναι αμείλικτο: Με τι ανταλλάγματα κουκουλώνετε αυτά που έγιναν;".

Ποιοι κέρδισαν;


Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προσδιόρισε το αντικείμενο της εξεταστικής μέσα από σειρά ερωτημάτων:
"Πώς φθάσαμε ώς εδώ; Πώς και γιατί από την οικονομική άνοδο οδηγηθήκαμε στη χρεωκοπία; Τι έφταιξε και ποιοι έφταιξαν; Ποιοι κέρδισαν από αυτή τη μεγάλη άνοδο που προηγήθηκε της κρίσης; Τι έγιναν τα τεράστια κέρδη τους; Ποιοι κέρδισαν από την αύξηση του ΑΕΠ; Ποιοι κέρδισαν από τη φορολογική ασυλία και εύνοια; Ποιοι κέρδισαν από το κερδοσκοπικό πάρτι του χρηματιστηρίου και από την υποτιμητική κερδοσκοπία που ακολούθησε; Ποιοι επωφελήθηκαν από τα τεράστια κέρδη των τραπεζών; Ποιοι κέρδισαν από την τεράστια αύξηση και τη διαχείριση του δημόσιου χρέους; Και γιατί, παρά την οικονομική άνοδο, δεν εφαρμόστηκε μια πολιτική μείωσης του δημόσιου χρέους; Αναφέρομαι στην περίοδο 1996-2009.
Ποιες δυνάμεις, ποια συμφέροντα βρίσκονταν πίσω από την αύξηση του δημόσιου χρέους; Πού πήγαν τα τεράστια και σε μεγάλο βαθμό αφορολόγητα κέρδη αυτής της μεγάλης ανοδικής περιόδου; Βρίσκονται στην Ελβετία; Βρίσκονται σε άλλους φορολογικούς παραδείσους; Βρίσκονται σε λίστες Λαγκάρντ; Πόσος είναι ο πλούτος των Ελλήνων υπηκόων στο εξωτερικό; Πόσες offshore εταιρείες ανήκουν σε Έλληνες υπηκόους; Αληθεύουν τα στοιχεία ότι είναι δέκα χιλιάδες οι offshore εταιρείες; Αληθεύουν τα στοιχεία ότι 500 δισεκατομμύρια ευρώ διακινούνται μέσω αυτών των offshore εταιρειών;".

Δεν ήταν μονόδρομος
"Δεν υπήρχε άλλος δρόμος; Γιατί οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ μέχρι και τον Αύγουστο του 2009 με την έκθεσή τους με αριθμό 9/244 έλεγαν ότι η ελληνική οικονομία έχει δείξει μεγαλύτερη αντοχή από άλλες χώρες στη χρηματοπιστωτική κρίση; Γιατί η εν λόγω έκθεση προέβλεπε άνοδο των spreads το πολύ κατά 100 μονάδες βάσης; Πόσο αξιόπιστα ήταν τα στοιχεία του ελλείμματος που χρησιμοποιήθηκαν; Υπήρχε επίγνωση των συνεπειών όταν γινόταν η αναθεώρηση του ελλείμματος; Όταν χρέη νοσοκομείων πολλών ετών έμπαιναν στο συγκεκριμένο έλλειμμα της συγκεκριμένης χρονιάς, υπήρχε επίγνωση; Ποιο ήταν το περιεχόμενο των συνομιλιών, διότι δηλώθηκε ότι έγιναν συνομιλίες κυβερνητικών αξιωματούχων της χώρας μας με τον Ντομινικ Στρος Καν πριν και μετά τις εκλογές του 2009; Ποιες πολιτικές και ποιες παραλείψεις των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών οδήγησαν στον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές ομολόγων;".

Γιατί στο ΔΝΤ και σ’ αυτό το πρόγραμμα;
"Πώς αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΔΝΤ; Ο Γ. Δραγασάκης υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο του 2008 αποφασίζεται η αναβάθμιση του ρόλου του ΔΝΤ και των κεντρικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης και ότι τον Απρίλιο του 2009 αποφασίζεται ο τριπλασιασμός των πόρων του ΔΝΤ. "Αν δηλαδή το ΔΝΤ ήταν όπλο, είχε ήδη οπλιστεί. Ποιος αποφάσισε ο πρώτος οπλισμός να γίνει στην Ελλάδα; Ποιος αποφάσισε το πρώτο πειραματόζωο να είναι η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία; Ποιοι αποφάσισαν, και γιατί, να μπει στην Ευρώπη το ΔΝΤ; Μήπως για να επιβληθούν ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να επιβληθούν με βάση την Ευρωπαϊκή Συνθήκη; Μήπως για να διαλυθούν εργασιακά δικαιώματα που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη;".
"Γιατί αποδεχθήκαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Ποιος έχει την ευθύνη γι' αυτό, όταν ήταν γνωστό ότι δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους του; Θέλετε και αυτό να το κουκουλώσετε; Η εταιρεία που έχετε συμπήξει θέλει και αυτό να το κουκουλώσει;", ρώτησε ο Γ. Δραγασάκης, υπενθυμίζοντας ότι την αποτυχία του προγράμματος εκτιμούν:
α) Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
β) Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι σε συνέντευξη στον Bloomberg: "η διαδικασία θα μπορούσε να είχε γίνει αντικείμενο πολύ καλύτερων χειρισμών".
γ) Το ΔΝΤ στην έκθεση του Μαρτίου 2012: "η στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης δεν μπορεί να δουλέψει".

Ποιοι κερδοσκόπησαν με τα CDS;
"Γιατί δεν έγινε αναδιάρθρωση του χρέους; Γιατί δεν αποφασίστηκε αμέσως και η αναδιάρθρωση του χρέους, όπως λέγεται ότι πρότεινε το ΔΝΤ;", ρώτησε ο Γ. Δραγασάκης, σημειώνοντας ότι "το ΔΝΤ μετά τη χρεωκοπία της Αργεντινής έκανε μελέτες και διαπίστωσε ότι αν ένα χρέος δεν είναι βιώσιμο, θα πρέπει να γίνεται η αναδιάρθρωσή του. Είναι αυτό για το οποίο επιμένει τώρα".
"Ποιοι κερδοσκόπησαν με τα CDS; Τι έγινε με το PSI; Ποιος αποφάσισε να καταστραφούν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία;"
Ο Γ. Δραγασάκης τόνισε ότι τα αποτελέσματα της εξεταστικής θα είναι χρήσιμα για τη διαπραγμάτευση που πρέπει να γίνει με τους δανειστές, αλλά θα βοηθήσει να συνειδητοποιηθεί η ευθύνη ορισμένων για τα διπλά βιβλία του κράτους, τους ειδικούς λογαριασμούς του κράτους, την αδιαφάνεια, τη δημιουργική λογιστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: