Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Πετάνε από την ανακεφαλαιοποίηση τους  Έλληνες μικρομετόχους


Λένε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο τραπεζικό σύστημα δεν περίμεναν αυτούς τους όρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που, όπως όλα δείχνουν, ευνοεί αυτούς που έχουν ρευστό. 
Δηλαδή όχι εμάς. 
Δηλαδή όχι τους μεγάλους και μικρούς Έλληνες μετόχους (τουλάχιστον τους περισσότερους), αλλά τα ξένα κεφάλαια. 

Κάτι που δείχνει ευκολότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στην επόμενη ημέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και το οποίο εν κατακλείδι απειλεί με εξαΰλωση τόσο τους μικρομετόχους, που συνέχιζαν να υποστηρίζουν τις τραπεζικές μετοχές προσδοκώντας σε κέρδη από τη σταθεροποίηση, όσο και τους μεγαλομετόχους που, αν δεν βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα δουν τα ποσοστά ιδιοκτησίας να εκμηδενίζονται.

 

Το τελευταίο κεφάλαιο στο θρίλερ της ανακεφαλαιοποίησης ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας με μία ανακοίνωση για την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία ρυθμίζονται «θέματα ανάληψης μετοχών από το ΤΧΣ, ζητήματα που αφορούν στις υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες, τα βασικά εποπτικά κεφάλαια και τις τιμές διάθεσης των νέων μετοχών από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου».
 

Μέχρι να αποσαφηνισθούν οι όροι, το χρηματιστήριο είχε κάνει μια βουτιά που έφτασε έως 23,96% για τραπεζικές μετοχές. Όταν κατακάθισε ο κουρνιαχτός, φάνηκε τι ήταν αυτό που είχε προκαλέσει τη γενικευμένη «δυσφορία»: η τιμή για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα καθοριστεί με έκπτωση (discount) της τάξης του 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής των 50 ημερών. 

Επίσης οι προνομιούχες μετοχές και οι μετατρέψιμες ομολογίες τελικά δεν θα συμπεριλαμβάνονται στα εποπτικά κεφάλαια Core Tier 1, ενώ ακόμη και για τον χρόνο διενέργειας των αυξήσεων κεφαλαίου υπάρχει ασάφεια. Και επιπρόσθετα, η χρονική περίοδος της άνοιξης του 2013, κατά την οποία οι τράπεζες καλούνται να πραγματοποιήσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου, δεν προσφέρει δυνατότητες ενίσχυσης των τιμών των μετοχών.

Στο… τζάμπα
Η απόφαση αυτή ανατρέπει την αίσθηση που υπήρχε εδώ και εβδομάδες στις διοικήσεις των τραπεζών ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γινόταν με όρους που θα προσέφεραν στους ιδιώτες επενδυτές ένα περιβάλλον επενδυτικής ασφάλειας προκειμένου να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.
 

Με τους όρους που αποφασίστηκαν, η ασφάλεια αυτή παύει να υπάρχει. Και αυτό αφορά όλους τους μετόχους, καθώς με τους νέους όρους οι τράπεζες θα χρειαστούν πολύ περισσότερα νέα κεφάλαια για τις αυξήσεις κεφαλαίου και σε πολύ σύντομο χρόνο.
 

Ένας κεντρικός προβληματισμός αφορά επίσης το αν οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου γίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα, εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη θα μπορούσαν να προκύψουν για τους μετόχους από τη συμμετοχή τους σε αυτές. Ως συνέπεια οι αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνουν πλέον υπόθεση ιδιωτών και ομίλων με ισχυρά κεφάλαια, τα οποία την επόμενη ημέρα θα μπορούν να ελέγξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Για αυτούς σε όσο χαμηλότερη τιμή γίνεται η αύξηση, τόσο το καλύτερο… αφού θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν φθηνότερα ακόμη μεγαλύτερα μερίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: