Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Σύνδεσμος εταιριών φωτοβολταϊκών
 
 
Ζητά τριπλασιασμό μεριδίου ισχύος


Ενώ η χοντρική τιμή θα εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια, όπως και οι πληρωμές προς ΑΠΕ


Τριπλασιασμό του μεριδίου φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα ζητά ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (εξοπλισμός), στα 6 GW από τα 2,2 GW (έως το 2020), υποστηρίζοντας ότι δε θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. 

Ωστόσο, τόσο από μελέτη του ΑΠΘ που παρουσίασε χτες, όσο και από την παρέμβαση στελέχους του ΛΑΓΗΕ στη συνέντευξη Τύπου, προκύπτει ότι οι εργατικές οικογένειες και τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν ακριβά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις συμβατικές μορφές ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτη, φυσικό αέριο), τα αμέσως επόμενα χρόνια. 


Ο ΛΑΓΗΕ εκτιμά μάλιστα, ότι το διαβόητο τέλος ΑΠΕ που πριν λίγα χρόνια ήταν 30 λεπτά, θα πρέπει να διαμορφωθεί άμεσα στα 18,5 ευρώ για να καλύψει τις πληρωμές στις ΑΠΕ, ακόμη και με τα νέα μέτρα ενίσχυσης του ειδικού λογαριασμού.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, στρέφονται κατά των τελευταίων μέτρων περιορισμού των φωτοβολταϊκών και υποστηρίζουν ότι χρειάζονται τώρα την απόφαση αύξησης, για να κρίνουν οι μέτοχοι -ξένοι και ντόπιοι- εάν θα στηρίξουν τη λειτουργία τους ή θα κλείσουν οδηγώντας σε 20.000 απολύσεις (έχουν ήδη αρχίσει). Θεωρούν, βάσει της μελέτης, ότι είτε με 3 GW είτε με 6 GW φωτοβολταϊκών, το 2020 οι καταναλωτές θα πληρώνουν το ίδιο, απλά θα αλλάξει ο επιμερισμός κόστους ανάμεσα στη χοντρική τιμή και το τέλος ΕΤΜΕΑΡ.

Σε παρέμβασή του, ο Μ. Φιλίππου, διευθυντικό στέλεχος του ΛΑΓΗΕ, είπε ότι πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η διάσωση των υφιστάμενων επενδύσεων. Ανέφερε ότι πρόβλεψη που έχει υποβληθεί στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, δείχνει έσοδα 110-115 εκατ. ευρώ για το β' εξάμηνο του 2012 από την έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ, αλλά το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ θα φτάσει στις αρχές του νέου χρόνου τα 340 εκατ. ευρώ από 427 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: