Αχαλίνωτοι...
Ευκαιρία για νέα κέρδη: «"Tο κόστος εργασίας στην Ελλάδα επανήλθε σε εύλογα επίπεδα", επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς (...) "Οι ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας αυξάνουν την ευελιξία, σε επίπεδο ανάλογο ανταγωνιστικών χωρών και έχουν ήδη οδηγήσει σε διόρθωση της υπερβάλλουσας αύξησης του εργασιακού κόστους, συγκριτικά με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ετσι, η συγκριτική θέση της χώρας - σε όρους ανταγωνιστικότητας κόστους - έχει ήδη επανέλθει σε εύλογα επίπεδα»" ανέφερε (...) τόνισε ότι η βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας προϋποθέτει την επανασυσσώρευση κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης (...) αναφερόμενος στα επώδυνα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα, σημείωσε τις ευκαιρίες, που, όπως είπε, μπορούν να προκύψουν μέσα απ΄ αυτά» (πηγή ΑΜΠΕ).
«Σκουλαρίκια και χαϊμαλιά»: «Διαπραγματευτικό και επικοινωνιακό μπαλάκι του πιγκ πογκ (...) χαρακτήρισε τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΕΒ (...) επικέντρωσε στην ανάγκη μείωσης του μέσου εργατικού κόστους και με τη χαρακτηριστική φράση "θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα σκουλαρίκια και τα χαϊμαλιά από τις συμβάσεις" σημείωσε ότι η ευμάρεια των προηγούμενων χρόνων έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς που δεν μπορεί να ισχύσει σήμερα» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
Το ζητούμενο των καπιταλ(η)στών: «Η εργατική τάξη χρειάζεται μια εντελώς νέα εκπροσώπηση (...) η σχέση εργασίας δεν είναι μια νομική διατύπωση. Η εργασία τυλίχτηκε στη γραφειοκρατία των συμβάσεων (...) το ζητούμενο τώρα είναι να γράψουμε τους νέους κανόνες αποτίμησης της τίμιας δουλειάς» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
«Οξεία υλική στέρηση»: «Το τμήμα του πληθυσμού της ΕΕ που δεν έχει τα μέσα για να φάει μια μέρα στις δύο ένα γεύμα με κρέας, πουλερικά ή ψάρι (ή τα αντίστοιχα φαγητά των χορτοφάγων) ανερχόταν σε 8,7% το 2010, δηλαδή σε πάνω από 43 εκατομμύρια πρόσωπα, και οι πρώτοι διαθέσιμοι αριθμοί για το 2011 δείχνουν πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί (...) περίπου 40 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από "οξεία υλική στέρηση", δηλαδή αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφίμων κατάλληλης ποιότητας. Περίπου 116 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό (...) 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άστεγοι στην Ευρώπη το 2009-2010. Το φαινόμενο αυτό αυξήθηκε πρόσφατα (...) Πιο ανησυχητικό ακόμη είναι το γεγονός ότι οι οικογένειες με παιδιά, οι νέοι και τα πρόσωπα που προέρχονται από τη μετανάστευση είναι ολοένα και περισσότεροι μεταξύ των αστέγων. Στην ΕΕ ζουν 25,4 εκατ. παιδιά που απειλούνται από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό. Επίσης 5,7 εκατ. παιδιά δεν έχουν τα μέσα να φορέσουν καινούρια ρούχα και 4,7 εκατ. δεν έχουν δύο ζευγάρια παπούτσια στο μέγεθός τους» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου