Συρία, Λίβανος βίοι παράλληλοι...
Ξύπνησε τον εφιάλτη του 15χρονου εμφύλιου στον Λίβανο η δολοφονική βομβιστική επίθεση της περασμένης Παρασκευής στη Βηρυτό που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους.
Ανάμεσά τους ήταν και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της αστυνομίας, σουνίτης Ουϊσάμ αλ Χασάν.
Όπως πολλοί αναλυτές προέβλεπαν, η εμφύλια, σεχταριστική σύγκρουση στη γειτονική Συρία, της οποίας κράτος-δορυφόρος είναι ο Λίβανος, αργά ή γρήγορα θα μεταφέρονταν και σ' αυτόν.
Η δολοφονία του Χασάν θεωρείται μια ευθεία επίθεση κατά του αντι-συριακού και αντι-ιρανικού μετώπου στον Λίβανο. Ο Χασάν ήταν δημοφιλής σε χριστιανούς και σουνίτες μουσουλμάνους, ενώ αντίθετα ήταν κόκκινο πανί για τη φιλο-ιρανική σιιτική Χεζμπολά.
Ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας της αστυνομίας είχε αναμιχθεί στις έρευνες τουλάχιστον δύο επιθέσεων στον Λίβανο οι οποίες φέρεται να οδηγούν στα ίχνη της Χεζμπολά και της Συρίας του Άσαντ.
Η πρώτη ήταν φυσικά η πολύνεκρη επίθεση με στόχο τον σουνίτη πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι, το 2005. Η άλλη αφορά μια υποτιθέμενη δολοπλοκία μ' ένα σχέδιο συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων στο βόρειο Λίβανο με εντολές της Δαμασκού, στην οποία εμπλέκεται ο πρώην υπουργός πληροφοριών Μισέλ Σαμάχα.
Η σύλληψή του Σαμάχα τον Αύγουστο προκάλεσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στη λιβανική κυβέρνηση. Εκλεγμένος με το κόμμα των εθνικιστών “Φαλαγγιτών” χριστιανών, καθιεωρωμένη προσωπικότητα στο λιβανικό πολιτικό κατεστημένο, διατηρούσε στενούς δεσμούς τόσο με το καθεστώς του Άσαντ όσο και με την Χεζμπολά.
Όπως διέρρευσαν στον Τύπο πηγές των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο Σαμάχα ομολόγησε στη διάρκεια της ανάκρισης πως μετέφερε με το αυτοκίνητό του εκρηκτικά από τη Συρία στον Λίβανο, με την πρόθεση να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, “με τη γνώση της Συρίας”.
Δεν είναι η πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του Χαρίρι, που Λιβανέζοι αξιωματούχοι ασφαλείας πέφτουν θύματα δολοφονικών επιθέσεων. Το 2008, ο αξιωματικός της αστυνομίας Ουϊσάμ Είντ σκοτώνεται με παρόμοιο τρόπο σε μια τυφλή επίθεση στη Βηρυτό. Ερευνούσε κι εκείνος τη δολοφονία του πρωθυπουργού Χαρίρι.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Χασάν κατάφερε με ευφυή τρόπο να απομονώσει ύποπτα σήματα κινητών τηλεφώνων για να εντοπίσει τις ομάδες της Χεζμπολά που παρακολουθούσαν τον Χαρίρι πριν τη δολοφονία. Ο Είντ σκόπευε να παραδώσει το πόρισμα της έρευνάς του στην ειδική επιτροπή του ΟΗΕ που διερευνούσε τις συνθήκες δολοφονίας του Λιβανέζου πρωθυπουργού.
Η υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη Χεζμπολά του Λιβάνου, ουσιαστικά η εμπροσθοφυλακή του Ιράν στην ισραηλινή βόρεια μεθόριο, είναι ανήσυχη για το τι θα σημάνει για την ίδια πιθανή πτώση του Άσαντ. Φέρεται να πιέζει το φιλοδυτικό μέτωπο, που αποτελείται κυρίως από σουνίτες του κινήματος της “14ης Μαρτίου”-με άλλοτε ισχυρή υποστήριξη από την Ουάσιγκτον- να νομιμοποιήσουν νομοθετικά το μεγάλο οπλοστάσιό της.
Φαίνεται να επιδιώκει επίσης αλλαγή του εκλογικού νόμου στον Λίβανο, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να υπονομεύσει τους φιλοδυτικούς πολιτικούς αντιπάλους της, οι οποίοι απέσπασαν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στις προηγούμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις και είναι πιθανό να το πετύχουν και στην επόμενη, το 2013.
Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες της μακράς εθνικής διαίρεσης θα συνεχίζουν να καθορίζουν τις εξελίξεις στον Λίβανο, αλλά με τον σεχταριστικό κατακερματισμό της γειτονικής Συρίας, το μέλλον της χώρας δείχνει επίσης εξαιρετικά απρόβλεπτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου