Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ο αθέατος πόλεμος του χρυσού στη Χαλκιδική


Ο Χρυσός δεν βρίσκεται στο υπέδαφος αλλά στο έδαφος της Ιερισσού


Σκάνδαλο επί σκανδάλων η εξόρυξή του..


Ο "πόλεμος για τον χρυσό" που ξεκίνησε εδώ και μήνες στην Ιερισσό παραμένει αθέατος. Τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, αν και αρέσκονται να προβάλλουν περιφερειακά επεισόδια σε μαζικές διαδηλώσεις και εικόνες βίας, στην περίπτωση της Ιερισσού επιλέγουν να αποκρύπτουν τα γεγονότα. Και όχι τυχαία, αφού στην "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. μέτοχος είναι ο λεγόμενος εθνικός υπεργολάβος, εκδότης και καναλάρχης...


Την περασμένη Κυριακή η ΕΛ.ΑΣ. ξεπέρασε τον εαυτό της, προκειμένου να διαλύσει βιαίως μια απόλυτα ειρηνική διαδήλωση στην περιοχή Σκουριές. Εκεί όπου αποψιλώνονται χιλιάδες στρέμματα δάσους για να "φυτευτούν" μια τεράστια μονάδα ανοικτής εξόρυξης χρυσού και δύο τεράστια τέλματα αποβλήτων που θα καταλήγουν στα ρέματα Καρατζά λάκο και Λοτσάκικο... 

Τα ΜΑΤ που κλήθηκαν για ακόμη μια φορά να "προστατέψουν" μια ιδιωτική επένδυση, κτύπησαν τους περίπου 2.500 διαδηλωτές με πρωτοφανές μένος. Επιτέθηκαν σε ηλικιωμένους χτυπώντας τους με τα κλομπς τους, έσπαζαν παράθυρα Ι.Χ. αυτοκινήτων για να "ψεκάσουν" τους οδηγούς και να τους σύρουν έξω, στόχευαν στο ψαχνό όταν έριχναν τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τα χημικά έπεφταν βροχή.

Για όλα (δεν) φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η κυβέρνηση γράφει η Μαρία Πλήκα στην Αυγή έσπευσαν να υιοθετήσουν το σλόγκαν ότι (και) για τα όσα γίνονται στις Σκουριές "φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ". Ο κ. Δένδιας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ δείχνει να αγνοεί ότι η τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής είναι που "βράζει"... 

Οι κάτοικοι της Ιερισσού, λοιπόν, τον καλούν να επισκεφθεί την περιοχή και να δει με τα μάτια του το πώς σήμερα καταστρέφεται ένα αρχέγονο δάσος, προκειμένου να συσσωρεύσουν κέρδη οι σύγχρονοι χρυσοθήρες, ξένοι και ντόπιοι. Να αντιληφθεί ότι για την οξυμένη κατάσταση ευθύνεται η πρώην και η νυν κυβέρνηση που επιμένει να μετατρέψει μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους σε κρανίου τόπο και να καταστρέψει οικονομικά χιλιάδες νοικοκυριά. 

Οι κάτοικοι ζητάνε επίσης ο νυν υπουργός για θέματα περιβάλλοντος να ρίξει μια προσεκτική ματιά στην έωλη περιβαλλοντική μελέτη της επένδυσης (που φέρει ίσως την πρώτη υπογραφή που έβαλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν ανέλαβε το κατ’ ευφημισμό υπουργείο Περιβάλλοντος) και να αναρωτηθεί γιατί η προκάτοχός του Τ. Μπιρπίλη, την κρατούσε επί μήνες στα συρτάρια της. Τον καλούν επίσης να ρίξει μια προσεκτική ματιά στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις για την εν λόγω Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΤΕΕ/ΤΚΜ, του Συμβουλίου Περιβάλλοντος ΑΠΘ, της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ, του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Θεσ/κης, των δασικών υπηρεσιών κ.ά.

Τεράστιο σκάνδαλο

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Κατερίνα Ιγγλέζη, που ήταν παρούσα στη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ την περασμένη Κυριακή και δέχτηκε επίθεση από έναν αστυνομικό με πολιτικά ρούχα έξω από το Α.Τ. Πολυγύρου, τονίζει ότι πέρα από την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, η γιγαντιαία επένδυση της "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε." θα στερήσει από την περιοχή περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που τάζει. Θα είναι καταστροφική για τον τουρισμό, την αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα και θα στερήσει από τον λαό το μισό νερό της περιοχής. Και όλα αυτά όχι για να κερδίσει το κράτος, αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα. 

"Η ίδια η μεταβίβαση της εταιρείας στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο" υποστηρίζει, ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στις Σκουριές υπογραμμίζει ότι "η καναδική Ελντοράντο που κατέχει το 95% της Ελληνικός Χρυσός (το υπόλοιπο 5% το κατέχει ο κ. Μπόμπολας) συμπεριφέρεται αποιοκρατικά". "Το βουνό μας είναι σαν να βρίσκεται υπό κατοχή. Είναι απροσπέλαστο για τους κατοίκους. Υπάρχει ένας ιδιωτικός "στρατός" που με καλυμμένα τα πρόσωπα σταματά αυθαίρετα όποιον πολίτη θελήσει να προσεγγίσει την περιοχή όπου γίνονται τα έργα της εταιρείας για τη δημιουργία της ανοικτής εξόρυξης. Εκτός από τον ιδιωτικό στρατό έχουμε και τα ΜΑΤ που προστατεύουν και αυτά την επένδυση και επιτίθενται στους κατοίκους που αντιδρούν. Αυτό που ζήσαμε την περασμένη Κυριακή δεν περιγράφεται" τονίζει.

Στην Ιερισσό οι κάτοικοι λένε ότι "ο χρυσός της Χαλκιδικής βρίσκεται στο έδαφος και όχι στο υπέδαφός της" και είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το μοντέλο της ήπιας ανάπτυξης που οι ίδιοι έχουν επιλέξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: