Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Γράμμα και γραφή: 

από τον Μάκη Δεληβοριά


«Ας κάνουμε Δημοκρατία» 

 Η φράση – προτροπή, αποδίδεται στο στρατηγό Πάνο Κορωναίο, μετά τον «άτυχο» πόλεμο του 1897. Γεννημένος το 1808, ο Πάνος Κορωναίος ήταν ένας φλογερός πατριώτης, ένας ακούραστος πολεμιστής για την ελευθερία της πατρίδας και του λαού, ένας ήρωας. Αμούστακο παιδί ακόμη, βρέθηκε να πολεμά εθελοντής μαζί με τον Φαβιέρο για την απελευθέρωση της Χίου. 

Σπούδασε στη νεοσύστατη Στρατιωτική Σχολή και το 1843 βρισκότανε μαζί με τον Καλλέργη έξω απ’ τα’ ανάκτορα απαιτώντας Σύνταγμα. Καταδιώχθηκε απ’ το καθεστώς του Όθωνα και στον Κριμαϊκό πόλεμο βρέθηκε εθελοντής στο στρατό των Ρώσων. 


Το 1862 οργάνωσε εξέγερση στο Ναύπλιο κατά του ‘Οθωνα και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου ηγήθηκε της εξέγερσης για την ανατροπή του. Και τέσσερα χρόνια αργότερα, αρχηγός εθελοντικού σώματος πολεμούσε μαζί με τους Κρήτες στη μεγάλη επανάσταση του 1866. Και στα γεράματα του, δύο χρόνια πριν πεθάνει, είδε τους Τούρκους να απειλούν και την Αθήνα, επειδή οι «βασιλόπαιδες» που ηγούνταν του στρατεύματος, αντί να οργανώνουν πόλεμο, οργάνωναν χοροεσπερίδες και τσακωνόντουσαν μεταξύ τους για γκόμενες κι αρχηγιλίκια. Και μόλις αρχίσαν οι μάχες, έβαλαν τα πόδια στον ώμο μαζί με τα «επιτελεία» τους, αφήνοντας τους φαντάρους στο έλεος του εχθρού. 

Ας κάνουμε Δημοκρατία! 

Ο γέρο στρατηγός, έβλεπε πως αυτό που έφταιγε για την ταπείνωση και την ήττα, ήταν το πολιτικό σύστημα της ξενόφερτης βασιλείας. Όμως η ελληνική κοινωνία δεν ήταν ώριμη ν’ ανταποκριθεί σε τέτοιο εγερτήριο κάλεσμα. Δύο χιλιάδες χρόνια δουλείας και μια αποτυχημένη επανάσταση, της είχαν αφαιρέσει κάθε ικανότητα ανάτασης. Ας κάνουμε Δημοκρατία! 

Η ελληνική κοινωνία δεν ήταν έτοιμη ν’ ανταποκριθεί στο ευγενικό και θαρραλέο κάλεσμα του γέρου στρατηγού. Εκατόν δέκα πέντε χρόνια αργότερα όμως, η επιταγή του Πάνου Κορωναίου ξαναγίνεται επίκαιρη όσο και τότε, όσο ποτέ. Όπως και τότε, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε θανάσιμο κίνδυνο. Γιατί δεν είναι μονάχα η οικονομική χρεωκοπία που μας προέκυψε και την βιώνουμε στον τέταρτο της χρόνο. Τέτοιες χρεωκοπίες έχουμε ξαναπεράσει. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν το 1897, δώσαμε το αλάτι, τα σπίρτα και τον καπνό, για να ξεπληρώσουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις προς την Τουρκία, τώρα μας ζητάνε πολύ περισσότερα. Όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, τις παραλίες της τον ήλιο της, το νερό που πίνουμε. 

Και φυσικά δεν λείπουν οι πιέσεις των «φίλων» μας, για υποχωρήσεις σε εθνικά θέματα, υποχωρήσεις που μπορούν να φτάσουν σε μια καινούργια εθνική συμφορά. Και αιτία θα είναι και πάλι το πολιτικό κατεστημένο, που ενδιαφέρεται μονάχα για την δική του επιβίωση και αδιαφορεί για τη χώρα, το λαό, το έθνος. Ας κάνουμε Δημοκρατία λοιπόν! Και Δημοκρατία δεν σημαίνει την ανάληψη της εξουσίας από ένα καινούργιο κόμμα, όσο δημοκρατική και φιλολαϊκή φρασεολογία κι αν διαθέτει. Ούτε μπορεί να πραγματοποιηθεί με μερικές πολιτειακές «μεταρρυθμίσεις», όπως οραματίζονται μερικοί, καλοπροαίρετοι διανοούμενοι. Δημοκρατία σημαίνει πάνω απ’ όλα, πως η εξουσία και ο έλεγχος βρίσκονται στα χέρια του λαού. Απλά πράγματα. Δεν χρειάζονται μελέτες και σεμινάρια για ν’ ανακαλύψουμε το αυταπόδεικτο. Θέλουμε απόδειξη? 

Ορίστε. Μια ομάδα Ιταλών ερευνητών του πανεπιστημίου της Κατάνια, στην οποία μετείχαν και καθηγητές οικονομικών και πολιτικών επιστημών κι ένας αστροφυσικός(!), έφτιαξαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να διερευνήσουν τις πιθανές πολιτειακές μεταρρυθμίσεις που θα επέτρεπαν μιαν καλύτερη και Ότι αν ένα μέρος των μελών της Βουλής, δεν ήταν εκλεγμένοι, αλλά κληρωτοί, καμμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να περάσει αντιλαϊκά μέτρα. 

Δηλαδή, για τη δική μας περίπτωση, αν οι 50 από τους 300 βουλευτές, δεν ήταν εκλεγμένοι με κάποιο κόμμα, αλλά κληρωτοί, τυχαίοι και προπαντός μη μέλη κάποιου κόμματος, τότε οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν από το 2009 και δώ, δεν θα μπορούσαν να περάσουν τα μνημόνια(!) Και χρειάστηκε να φτιάξουν ερευνητική ομάδα και μαθηματικά μοντέλα, για ν’ ανακαλύψουν αυτό που οι πρόγονοι μας είχαν εφαρμόσει πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια. Το να υπάρχουν μαζί με τους εκλεγμένους και κληρωτοί άρχοντες. Για ν’ ανακαλύψουν τη Δημοκρατία. Θέλουμε κι άλλες αποδείξεις? 

Ο φίλος και ηρωϊκός λαός της Ισλανδίας το 2010 εξέλεξε μιαν 25μελή επιτροπή που θα επεξεργάζονταν και θα πρότεινε στους πολιτικούς, ένα καινούργιο Σύνταγμα. Υποψήφιοι για την επιτροπή ήταν 522 πολίτες και ο μοναδικός περιορισμός για την εκλογή τους ήταν να μην ανήκουν σε κανένα κόμμα. Μια μικρή περίληψη των αποφάσεων της επιτροπής δημοσιεύει το σημερινό «ΒΗΜΑ». 

Όχι, οι Ισλανδοί δεν καταργήσανε τα κόμματα και τους πολιτικούς και τα κόμματα. Δεν φτιάξανε Συντακτική Συνέλευση που θα κατάρτιζε ένα καινούργιο Σύνταγμα, το οποίο μετά η κάθε κυβέρνηση (για τις δικές μας μιλάμε βέβαια) θα το έκανε κουρελόχαρτο, προκειμένου να διαφυλάξει την επιβίωση μιας πολιτικής καμαρίλας. 

Οι Ισλανδοί απαιτήσανε και κερδίσανε τη συμμετοχή και τον έλεγχο του λαού σε κάθε απόφαση. Απαιτήσανε και κερδίσανε τη Δημοκρατία. Κι από την ώρα που ο Ισλανδικός λαός πήρε τις υποθέσεις της χώρας στα χέρια του, η Ισλανδία άρχισε να ορθοποδεί οικονομικά. Απλά πράγματα. Ας κάνουμε και μείς αυτό που κατόρθωσαν οι Ισλανδοί. Ας κάνουμε Δημοκρατία. Μονάχα έτσι θα σωθούμε Γερ.Δεληβοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: