Αλμπάνικοι και εκ του πονηρού οι υπολογισμοί του ΔΝΤ για την ύφεση
Οι τροϊκανοί υπολόγιζαν αυθαίρετα τα μέτρα με πολλαπλασιαστή 0,5 αντί για τον συντελεστή 1,8 προκειμένου να προκύπτει "στα χαρτιά" ανάπτυξη αντί ύφεση και έτσι να μπορούν να αποφασίζουν νέα μέτρα!
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα καθώς μελέτη της Eurobank (του Πλάτωνα Μονοκρούσου και του Δημήτρη Θωμάκου) που δημοσιοποιήθηκε χθες φαίνεται επικριτική στις μεθόδους της τρόικας, καθώς όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, με τα νέα μέτρα πλήττονται βασικοί πολλαπλασιαστές οι οποίοι θα λειτουργήσουν αντίθετα με τα επιδιωκόμενα, με αποτέλεσμα να μειωθεί το ΑΕΠ κατά 5,34 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αναμένεται να θέσει εκτός στόχου τις εισπράξεις και να εμβαθύνει την ύφεση.
Η έκθεση της τράπεζας κινείται στο ίδιο μήκος κύματος της προσέγγισης που επιχείρησαν και οι αναλυτές της Alpha Bank, ενώ και οι δύο τράπεζες βασίζονται στην φόρμουλα του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος έχει επανειλημμένως μιλήσει για την αρνητική επίδραση των μέτρων στους πολλαπλασιαστές ανάπτυξης, καθώς και για την υποεκτίμηση τους από τα οικονομικά επιτελεία που σχεδιάζουν μέτρα αλλά και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Για το ίδιο θέμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι "κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας στο Τόκυο, αποκαλύφθηκε ότι το Ταμείο έχει διαπράξει ένα τεράστιο λάθος στα οικονομετρικά του μοντέλα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ παραδέχτηκε ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής (fiscal multiplier) που χρησιμοποιούσε για να προβλέψει την επίπτωση της λιτότητας στο ΑΕΠ της Ελλάδας είχε εκτιμηθεί στο 0,5, ενώ η πραγματική του τιμή είναι 1,8. Δηλαδή, για κάθε ευρώ περικοπών που επέβαλε η τρόικα, το ΑΕΠ μειωνόταν όχι κατά 50 σεντς, όπως προέβλεπε, αλλά κατά 1,8 ευρώ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου