Προτεραιότητα η εκχώρηση των υδρογονανθράκων
Σε στρατηγικές συνεργασίες με πολυεθνικές προσβλέπουν οι εγχώριοι επιχειρηματίες της ενέργειας
Προκρίθηκε ο νότιος αγωγός φυσικού αερίου παγώνει ο βόρειος του Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης
«Ισότιμη θέση» στο «νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» διεκδικεί η Ελλάδα, σύμφωνα με την τοποθέτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου, σε ενεργειακό συνέδριο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στα Βαλκάνια, που οι εργασίες του ξεκίνησαν χτες στην Αθήνα.
Περιέγραψε έτσι, με σαφήνεια τις ακριβείς επιδιώξεις του ντόπιου ενεργειακού κεφαλαίου, που τα μέλη του είτε λειτουργούν ήδη ως εκπρόσωποι ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων, είτε ελπίζουν σε μελλοντικές συνεργασίες με ξένους κολοσσούς.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση στηρίζει αυτές τις επιδιώξεις και είναι πρόθυμη, σ' αυτό το πλαίσιο, να παραδώσει τον ορυκτό πλούτο και τους υδρογονάνθρακες της χώρας σε κάθε ενδιαφερόμενο, υπονομεύοντας τις δυνατότητες φιλολαϊκής ανάπτυξης.
Περιγράφοντας την κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες, σημείωσε ότι η αξιολόγηση των αποθεμάτων του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, με σκοπό την «αξιοποίησή» τους, είναι «ζήτημα εθνικής προτεραιότητας».
Επισήμανε ακόμη ότι «στοχεύουμε στην προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, την ανάπτυξη γεωπολιτικών συνεργιών και την παροχή επενδυτικών κινήτρων, συμβατών με τη γεωλογική πολυπλοκότητα και τις τεχνικές προκλήσεις της περιοχής». Εμφάνισε ως στόχο «το σταδιακό πέρασμα από την κατανάλωση στην παραγωγή ενεργειακών πρώτων υλών».
Στο μεταξύ, μέσω του πρακτορείου REUTERS που επικαλείται ιταλική κυβερνητική πηγή, έγινε χτες γνωστό ότι την Παρασκευή 28 του Σεπτέμβρη, προβλέπεται να υπογραφεί στη Νέα Υόρκη η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας - Αλβανίας για τη διέλευση και κατάληξη του αγωγού αερίου «TAP», ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο του «Νότιου Διαδρόμου».
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ δεν έκανε κάποια αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο τόνισε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή της στα σχεδιαζόμενα έργα για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση είτε από νέες πηγές, όπως αυτή της περιοχής της Κασπίας, είτε και από νέες διαδρομές αερίου».
Ο αγωγός «Trans Adriatic Pipeline» (TAP) αποτελεί, σε αυτή τη φάση, μια σύμπραξη της ελβετικής EGL (42,5%), της νορβηγικής «Statoil» (42,5%) και της γερμανικής «E.ON Ruhrgas» (15%).
Είναι το σχέδιο που προκρίθηκε, έναντι του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, για να τροφοδοτηθεί από το κοίτασμα φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ ΙΙ» του Αζερμπαϊτζάν. Πρόσφατα, η προώθηση του «TAP» τέθηκε ως διμερής προτεραιότητα από την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ φαίνεται να ρυθμίστηκαν με την Αλβανία τα ζητήματα της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή, αλλά και η ελληνική συμμετοχή στο επιχειρηματικό σχήμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου