Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Πιέσεις από το ΔΝΤ προς ΕΚΤ και Κομισιόν: Ο υπόγειος καυγάς για το νέο "κούρεμα"

Μπαλή Κάκη

Την ώρα που η αντίσταση στις μνημονιακές χώρες μεγαλώνει, την ώρα που Έλληνες, Πορτογάλοι και Ισπανοί κατεβαίνουν στους δρόμους ενάντια στα μέτρα λιτότητας, οι εκπρόσωποι των πιστωτών αυξάνουν ακόμη περισσότερο την πίεση. 

Πρωτίστως στην Ελλάδα, την πιο προβληματική από τις τρεις χώρες, τουλάχιστον στον τομέα του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες του Reuters -οι σχετικές «διαρροές» δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες εβδομάδες-, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανεβάζει συνεχώς τον πήχη, πιέζοντας όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τους άλλους δύο πυλώνες της τρόικας, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να προχωρήσουν σε ακόμη ένα «κούρεμα» του χρέους. 

Αυτή τη φορά η όποια αναδιάρθρωση θα γίνει σε βάρος και του επίσημου τομέα, της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών, δηλαδή, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον διαψεύδει η Κομισιόν και αρνείται κατηγορηματικά η ΕΚΤ.



 Χθες, ο επίτροπος Όλι Ρεν υποστήριξε από το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου μιλούσε, ότι «δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων μια νέα αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα», ενώ από τη Φρανκφούρτη, τόσο το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν όσο και ο διοικητής της γερμανικής Bundesbank Γενς Βάιντμαν βγήκαν να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. 

Ο δεύτερος, μάλιστα, έκανε κι ένα βήμα παραπάνω και δήλωσε ότι «καμία τρύπα στον ελληνικό προϋπολογισμό δεν επιτρέπεται να κλείσει με επιπλέον πιστώσεις από την Ευρωζώνη».
Αυτό ακριβώς, όμως, φέρεται να ζήτησε τις προάλλες από τους υπουργούς Οικονομικών των «17» η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συναντήθηκε χθες στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η Λαγκάρντ πήγε στο Βερολίνο για το «πάρτι» γενεθλίων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και μόνο εκεί ήταν λαλίστατη -στις ευχές προς τον 70χρονο υπουργό Οικονομικών. Μετά το τετ α τετ μεταξύ των δύο «σιδηρών» κυριών δηλώσεις δεν έγιναν -έτσι ήταν άλλωστε προγραμματισμένο- και οι «διαρροές» κινήθηκαν στο γνωστό μοτίβο. 

Ότι, δηλαδή, η Λαγκάρντ θέλει αφενός να δοθεί παράταση στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και θέλει το κόστος της παράτασης να το πληρώσει η Ευρωζώνη, ώστε το ΔΝΤ να είναι στο μέτρο του δυνατού σίγουρο πως το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο, οπότε να μπορεί να παραμείνει στη βάρκα. Κι ότι η Μέρκελ δεν θέλει να πληρώσει παραπάνω.

Η μελλοντική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όμως, αμφισβητείται πανταχόθεν. Χτες τη σκυτάλη της αμφισβήτησης την πήρε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, που προειδοποίησε μάλιστα ότι το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα αυξηθεί τη διετία 2013- 2014. Κι αυτό, διότι αφενός τα δημοσιονομικά ελλείμματα επιμένουν, αφετέρου η ύφεση μειώνει το ΑΕΠ, άρα το ποσοστό του χρέους μεγαλώνει.

Η Fitch, στην τελευταία έκθεσή της, εκτιμά μεν ότι ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, αλλά επ’ ουδενί λόγω δεν έχει εξαλειφθεί - κι ότι όλα θα κριθούν από την έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
Οι αναλυτές της Fitch είναι πεπεισμένοι ότι το ελληνικό πρόγραμμα «έχει βγει εκτός πορείας» κι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης πριν από τη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. Η εκτίμησή τους είναι μάλλον υπεραισιόδοξη, αφού όλο και περισσότεροι ποντάρουν στη μετάθεση της απόφασης για την Ελλάδα για τον Νοέμβριο.
Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: