Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Δικαστές σε ..κρίση....

Χιστόφορος Σεβαστίδης:   Η νεκρική ακαμ­ψία που απλώνεται στην επιφάνεια της κοινωνίας μας δεν έχει φτάσει στο βά­θος της και δεν έχει παγώσει τις ψυχές μας.


Σε φιλοσοφικό επίπεδο, η συζήτη­ση περί της ανεξαρτησίας της Δι­καιοσύνης δεν έχει σταματήσει, καθώς ουδέποτε έπαψαν οι προσπά­θειες (άλλες πετυχημένες, άλλες όχι) της πολιτικής - οικονομικής εξουσίας να την «καθοδηγήσουν» και να τη «χει­ριστούν» προς όφελός τους - και κατ’ επέκταση εις βάρος της κοινωνίας.

Στην πράξη, ωστόσο, είναι ίσως η πρώτη φορά που οι δικαστές βρίσκο­νται αντιμέτωποι με την ίδια οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν οι υπό­λοιποι εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας. Για την ακρίβεια και οι δικαστές, ως ερ­γαζόμενοι, βρίσκονται ενώπιον της ίδι­ας πραγματικότητας που δημιουργούν τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις και οι αποφάσεις των πιστωτών που υλοποιούνται από τις πρόθυμες κυβερ­νήσεις μας.


Καθώς ο μύλος της κρίσης άρχισε να αλέθει, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, και τους δικαστικούς, άρχισε και η συζήτηση στους κόλπους της ένωσής τους. Ήταν ίσως μια από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που η πραγματικότητα - δηλαδή τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και πώς τελικά αντι­μετωπίζεται το σύστημα Δικαιοσύνης - είναι τόσο κατηγορηματική, ώστε δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από προσχή­ματα και φιλοσοφικές συζητήσεις.

Οι δικαστικοί, ως μισθωτοί, αντι­μετωπίζονται κατ’ αναλογίαν σχεδόν όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της χώ­ρας. Αντιμετωπίζονται σκληρά και άδι­κα, έστω και πολύ καλύτερα απ’ ό,τι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, για παρά­δειγμα, που, αν διοριστούν, καλούνται να ζήσουν με 700 ευρώ.

Οι δικαστές του πρώτου βαθμού (Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία) αντι­προσωπεύουν το 75% περίπου του δι­καστικού κλάδου. Οι αμοιβές τους (σύ­νολο βασικού μισθού και επιδομάτων) κυμαίνονται αυτή τη στιγμή από 1.900 μέχρι 2.900 ευρώ. Με το υφιστάμε­νο ήδη καθεστώς κατάργησης χρονο-επιδομάτων και μισθολογικών προα­γωγών ο νεοδιορισμένος δικαστής θα λαμβάνει τις αποδοχές των 2.000 ευρώ περίπου για 13 χρόνια μέχρι την πρώτη προαγωγή του.

Οι αμοιβές των 4.000 ευρώ μηνιαί­ως, στις οποίες αναφέρονται κάποιοι, αφορούν τους 60 αρεοπαγίτες σε σύ­νολο 3.000 δικαστών. Στις δαπάνες του δικαστή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι καταβάλλει το ένα τρίτο περίπου του μισθού του σε μετακινήσεις και δι­αμονή σε πόλεις μακριά από τον τόπο κατοικίας του.

Οι μετακινήσεις αυτές είναι συχνές και γίνονται επαναλαμβανόμενα μέχρι το τέλος του επαγγελματικού του βίου. Καταβάλλει από τον μισθό του έξοδα για βιβλία και συνδρομές σε νομικά περιοδικά και τράπεζες νομικών πληροφοριών, που του είναι απαραίτητα για την εργασία του.
Από τους μισθούς αυτούς η κυβέρ­νηση έχει πρόθεση να κάνει περικοπές ύψους 22,5%. Οι περικοπές αυτές απο­τελούν συνέχεια των περσινών και προπέρσινων μειώσεων ύψους 38%.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι κατα­νοητή και αναμενόμενη η αντίδραση των δικαστικών σε μια πολιτική η οποία όχι απλώς υπονομεύει τον θεσμό της Δικαιοσύνης και τη δικαστική εξουσία ως πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύ­ματος, αλλά τινάζει στον αέρα ολόκλη­ρη την ελληνική κοινωνία.

Βαρβαρότητα

Ο Xριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ πρό­εδρος Πρωτοδικών, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ομιλία του τις 22 Σεπτεμβρίου 2012 στη Γ.Σ. της Ένωσης, συνόψισε ως εξής την κατάσταση στην οποία περιέρχεται ο κλάδος:

«Σήμερα είναι η στιγμή του κοινού μετώπου απέναντι στην εγχώρια κυ­βερνητική και διεθνή βαρβαρότητα. Ένα μέτωπο που θα απαρτίζεται όχι μό­νο από δικαστές και εισαγγελείς που θα ζουν πλέον στην εξαθλίωση, αλλά και από συναδέλφους που, χωρίς να αντιμετωπίζουν άμεσα το φάσμα της ανέχειας, αντιλαμβάνονται ότι στις επόμενες μειώσεις των μισθών που θα ακολουθήσουν οπωσδήποτε στο εγγύς μέλλον, θα συγκαταλέγονται και αυ­τοί στα θύματα του ανηλεούς πολέμου που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια.

Απευθύνομαι στους δικαστές που η συνείδησή τους δεν τους επιτρέπει να βλέπουν τον συνάδελφό τους ανυπαίτια αδύναμο να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και να πλειστηριάζεται το σπίτι του. Στους δικαστές που δεν ανέχονται να τσαλακώνεται η αξιοπρέπεια του συναδέλ­φου τους και κατ’ επέκταση όλου του Δικαστικού Σώματος, όταν κάποια στιγ­μή θα βρεθούν οι πιο αδύναμοι οικονο­μικά να κάνουν και μια δεύτερη δουλειά για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και να ζήσουν τα παιδιά τους.

Ξέρω καλά ότι αυτή η νεκρική ακαμ­ψία που απλώνεται στην επιφάνεια της κοινωνίας μας δεν έχει φτάσει στο βά­θος της και δεν έχει παγώσει τις ψυχές μας. Αντιλαμβάνομαι την οργή και την απόγνωσή σας. Τα ίδια εξάλλου συναι­σθήματα έχω κι εγώ.

♦ Απόγνωση για το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας αλλά και για τη διαμελισμένη πλέον Ελληνική Δημο­κρατία.

♦  Οργή για τα κούφια λόγια των πολι­τικών περί σεβασμού της Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα ενέργειες που οδηγούν στην πλήρη υποταγή της στην πο­λιτική εξουσία.
Αυτά όμως μόνο δεν φτάνουν. Θα πρέπει να τρέψουμε την απόγνωση και την οργή μας σε ενεργητική πρά­ξη αντίδρασης που θα κάνει τους τε­χνοκράτες των πολιτικών γραφείων να αντιληφθούν ότι οι δικαστές δεν παρα­καλάνε γονυπετείς και ικέτες για όσα το Σύνταγμα και ο λαός τούς έχει ανα­γνωρίσει».

Συρρίκνωση

Στην ίδια Γ.Σ. ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρωτοδίκης - Μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕ, στην παρέμβασή του, υποστήριξε ότι «αποκλειστικό μέλημα κυβέρνησης και τρόικας είναι η δραματική και πέ­ραν κάθε λογικής μείωση των αποδο­χών μας, ώστε στη συνέχεια να απο­κτήσουν ένα ισχυρό επιχείρημα για την περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημά­των όλων των υπόλοιπων εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, όταν η Ένωσή μας και το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε στον υπουργό Οικονομικών μία σειρά από παρεμβάσεις, που θα μείωναν τις λειτουργικές δαπάνες και με τις οποίες το κράτος θα εξοικονομούσε περίπου 15.000.000 ευρώ, ο υπουργός Οικονο­μικών απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέ­ρουν τέτοια μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: