Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Γαλλία: Υπό το άγρυπνο βλέμμα των Ευρωπαϊκών ελίτ κατατίθεται ο πιο σκληρός προϋπολογισμός της ιστορίας της...

 Στόχος του προϋπολογισμού είναι να μειωθεί το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως άλλωστε επιτάσσει και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. 

«Ο προϋπολογισμός αφορά τον αγώνα, την ανοικοδόμηση», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, κ. Ζαν Μαρκ Ερώ, στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. 

«Αν εγκαταλείψουμε το στόχο του 3%, το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί αμέσως», προσέθεσε ο κ. Ερώ. Η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει 30 δισ. ευρώ το 2013 κυρίως μέσω περιορισμού των δαπανών και αύξησης της φορολογίας σε όσους είναι πιο ευκατάστατοι.


 Ωστόσο αρκετοί οικονομικοί αναλυτές γράφει ο Κώστας Καρκαγιάννης στην καθημερινή θεωρούν ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού καθώς η πρόβλεψη για ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας κατά 0,8% το 2013 είναι μάλλον υπερβολικά αισιόδοξη. 

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους η γαλλική οικονομία ήταν στάσιμη, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική στατιστική υπηρεσία, ενώ μηδενική ανάπτυξη καταγράφεται για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Αν αποδειχτεί βάσιμος ο φόβος πολλών αναλυτών ότι η γαλλική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8%, τότε ο κ. Ολάντ θα πρέπει να παρουσιάσει εντός του έτους νέα διορθωτικά μέτρα, γεγονός που αναμένεται ότι θα πλήξει περαιτέρω την ήδη χαμηλή δημοστικότητα του.

Ο νέος προϋπολογισμός αναμένεται ότι θα προβλέπει έσοδα 10 δισ. ευρώ από νέους φόρους στους πλουσιότερους Γάλλους πολίτες και ακόμη 10 δισ. ευρώ είτε από αύξηση του εταιρικού φόρου, είτε από περικοπή φοροαπαλλαγών. Τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα προέλθουν από περιορισμό δαπανών του Δημοσίου μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής μία πρόσληψη ανά δύο αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων με τελικό στόχο να μειωθεί το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα από 4,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 στο 3% στο τέλος του 2013. Ο κ. Ολάντ έχει υποσχεθεί προεκλογικά να ισοσκελίσει τον γαλλικό προϋπολογισμό το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: