Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ ΤΑ SPREADS ΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Στο κόκκινο ή στα κόκκινα τα χρηματιστήρια ξανά...

Κλίμα αναμονής και απατηλής ηρεμίας επικρατεί στην Ευρωζώνη εν όψει των κινήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ερχόμενη εβδομάδα, και των εκθέσεων της τρόικας για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, το νωρίτερο τον ερχόμενο μήνα. Βέβαια δεν έλειψαν και χθες ειδήσεις ικανές να ταράξουν αυτή την... ηρεμία, όπως η κατακόρυφη πτώση του δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και η μικρή αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία. Γι' αυτό και οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων βάφτηκαν παντού κόκκινοι, ενώ μετά από πολλές μέρες σημαντικής πτώσης ανέβηκαν και πάλι τα spread των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων.


Η επίμονη φιλολογία για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συντηρήθηκε χθες -και πάλι ως ξόρκι- από τη μακρινή Κίνα, με τον πρωθυπουργό της χώρας να καλεί τη Γερμανίδα καγκελάριο να στηρίξει την Ελλάδα για να αποφευχθεί ένα ντόμινο.

Τον κώδωνα του κινδύνου που απορρέει από ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την ίδια τη Γερμανία έκρουσε χθες και ο ένας εκ των πέντε «σοφών» συμβούλων της κυβέρνησης του Βερολίνου Λαρς Φελντ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η Γερμανία θα έχανε το 10% του ΑΕΠ της σε περίπτωση πλήρους κατάρρευσης του ευρώ, ενώ θα υπήρχαν σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομία της ακόμη και στην περίπτωση της εξόδου μόνο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.


3,5 τρισ. ευρώ οι γερμανικές απαιτήσεις από την Ευρωζώνη



Ο Φελντ δήλωσε από τη Φραγκφούρτη ότι οι πρόσφατες εκτιμήσεις της ομάδας του δείχνουν ότι οι ακαθάριστες απαιτήσεις της Γερμανίας από την Ευρωζώνη ανέρχονται σε 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. «Αν αθετούνταν ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις απαιτήσεις, θα υπήρχαν χρεωκοπίες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η οικονομία θα υφίστατο πλήγμα» υποστήριξε.

Αναφερόμενος σε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας ο Φελντ τόνισε πως δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς σημαντικό κόστος: «Ο κίνδυνος ενός ντόμινο μέσω του τραπεζικού συστήματος έχει μειωθεί, αλλά υπάρχει ακόμη ισχυρός κίνδυνος ότι μία έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να αναμένουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες» δήλωσε. Ως άλλη Πυθία ο Γερμανός οικονομολόγος κατέληξε, λέγοντας ότι υπάρχουν λίγες επιλογές για την επίλυση της κρίσης «και πολλές από αυτές δεν είναι ιδιαίτερα καλές».

Τη φιλολογία περί ελληνικής εξόδου τροφοδότησε χθες για πολλοστή φορά και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ: «Η ίδια η Ελλάδα θα αποφασίσει για το μέλλον του νομίσματός της. Είναι στο χέρι της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης. Το κριτήριο είναι η τήρηση των μεταρρυθμιστικών υποσχέσεων» δήλωσε σε μια ακόμη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι όσα έχει πει για την Ελλάδα και την κρίση -ότι «μια έξοδος έχει πάψει πλέον να τρομάζει»- εξακολουθούν να ισχύουν.

Ο Ρέσλερ προσπαθεί να πείσει ότι η Μέρκελ δεν αναφερόταν και στον ίδιο όταν καλούσε τα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού «να ζυγίζουν τα λόγια τους» πριν μιλήσουν για την Ελλάδα. Γι’ αυτό και υπογραμμίζει ότι διαχωρίζει τη θέση του από τις «βίαιες» και «ανεύθυνες» δηλώσεις στελεχών των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, που ανήκει στον ίδιο συνασπισμό.

Επί της ουσίας ο Ρέσλερ δεν είπε τίποτε καινούργιο, παρέπεμψε στην έκθεση της τρόικας για τα περαιτέρω και επανέλαβε ότι δεν θα σταματήσει να ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις. «Όποιος αναλαμβάνει μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αξίζει την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Όποιος παραβαίνει τις υποσχέσεις του δεν θα λάβει άλλα χρήματα».



Σκοντάφτει και η Λισσαβώνα



Την ίδια ώρα, τον ελληνικό δρόμο -της μη επίτευξης των στόχων του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης- φαίνεται να ακολουθεί και η Πορτογαλία, που από την Τρίτη δέχεται την επίσκεψη της δικής της τρόικας. Σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο της χώρας, η κυβέρνηση της Λισσαβώνας ενημέρωσε την τρόικα ότι το φετινό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ξεπεράσει τον στόχο του 4,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο πρόγραμμα προσαρμογής και αναμένεται να φτάσει το 5,3%.

Οπότε δύο τινά μπορεί να συμβούν. Είτε οι εταίροι να δώσουν στην Πορτογαλία ένα κάποιο περιθώριο χαλάρωσης των στόχων - π.χ. να κλείσει το έλλειμμα στο 5%- είτε να πιέσουν την πορτογαλική κυβέρνηση να πάρει και νέα μέτρα.

Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. έχει δώσει δις παράταση στην Ισπανία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της, αλλά είναι πάλι αμφίβολο εάν η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα τα καταφέρει. Οι «μαύρες τρύπες» στους προϋπολογισμούς των αυτόνομων επαρχιών της Ισπανίας αποδεικνύονται μεγαλύτερες από το αναμενόμενο. Χθες η επαρχία της Βαλένθια ανήγγειλε ότι θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από τον κεντρικό κορβανά που θα ξεπερνά τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μόλις δύο μέρες μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση της Καταλωνίας ότι θα χρειαστεί 5 δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: