Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΛΑΜΠΙΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ..

.. ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Από την μια έχουμε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας, στις 11 π.μ. είχαν σήμερα αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, για τις ελάχιστες προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών που γίνονται φέτος. Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας διόρισε μόλις 225 εκπαιδευτικούς και θα γίνουν 12.500 προσλήψεις αναπληρωτών. Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που υπάρχουν πάρα πολλοί αδιόριστοι εκπαιδευτικοί αναμένονται κενά στα σχολεία, τα οποία το υπουργείο σκοπεύει να αντιμετωπίσει με ...«εξορθολογισμό». Την κινητοποίηση στηρίζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

κι από την άλλη συνεχίζονται σε ιδιωτικά σχολεία, οι εκδικητικές απολύσεις εκπαιδευτικών που είτε είχαν συνδικαλιστική δράση, είτε αντιστάθηκαν στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ αποφάσισε, χτες απεργία, στις 11 Σεπτέμβρη, στη Σχολή Λαμπίρη «για την εκδικητική απόλυση 2 εκπαιδευτικών του σχολείου».

Ελεγχος στο ΑΠΘ για τις δαπάνες


Εν τω μεταξύ συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, είχε χτες ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γ. Μυλόπουλος, για να δώσει εξηγήσεις για το προχτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», που αφορούσε δαπάνες της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ.

Ο υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με τη δήλωσή του, ζήτησε από τον πρύτανη να «συνδράμει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με όλα τα στοιχεία στον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο του Ιδρύματος που ήδη διεξάγεται». Υποστήριξε πως «θα ασκηθεί άμεσος και ενδελεχής έλεγχος στη διαχείριση και του τελευταίου ευρώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπως και σε κάθε ίδρυμα».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΠΘ αναφέρεται ότι τα στοιχεία του δημοσιεύματος είναι «αναληθή», «ανακριβή» και θεωρεί ότι «διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα», ενώ σημειώνει ότι στην προχτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου ομόφωνα υπερψηφίστηκε ο απολογισμός και προϋπολογισμός της Εταιρείας.

Η Εταιρεία Αξιοποιήσης της περιουσίας του ΑΠΘ, προσαρμοσμένη στη λογική του πανεπιστημίου Α.Ε., λειτουργεί σαν επιχείρηση, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ανεξάρτητα με το τι θα δείξει ο όποιος έλεγχος και τα στοιχεία, το θέμα είναι πως όταν τα ιδρύματα δρουν σαν επιχειρήσεις, με μπίζνες και επενδύσεις, τότε σίγουρα λειτουργούν με τη λογική της «αγοράς». Επενδύουν όπου εκτιμούν ότι θα βρουν χρήμα και από την άλλη δεν ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: