Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Tageszeitung:

Ευρωομόλογα ή θάνατος

Οι δραματικές χειρονομίες δεν ταιριάζουν στην Άνγκελα Μέρκελ. Χρόνια τώρα χρωστάει την εξουσία της στην ψυχρή ανάλυση του ρίσκο και σε ένα είδος υπερβολικού πραγματισμού, που αγγίζει τα όρια του οπορτουνισμού. Ο όρκος της, ότι όσο ζει δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα, δεν ταιριάζει στην καγκελάριο. Προφανώς αυτή η αναπάντεχη ρητορική είναι δείγμα πανικού. Όπως θέλει κι όπως υπόσχεται εδώ και καιρό η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλύσει την κρίση του ευρώ. Και όλα όσα θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση δεν τα θέλει η κυβέρνηση.


Σύμφωνα με την καγκελάριο η κρίση έχει πολύ απλά αίτια: Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία κ.λπ. δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικές κι έχουν συσσωρεύσει υπερβολικά πολλά χρέη. Εάν η Μαδρίτη, η Λισσαβώνα και η Ρώμη συμμαζέψουν τις δαπάνες τους και απελευθερώσουν τις αγορές τους τότε κάποια στιγμή η κρίση θα περάσει. Με λίγα λόγια η Ε.Ε. πρέπει να γίνει όπως η Γερμανία- ένα κλαμπ εξαγωγικών χωρών με χαμηλούς μισθούς και ευέλικτες αγορές. Αυτό είναι οικονομικά ηλίθιο, αλλά αυτή είναι η άποψη της Μέρκελ εδώ και χρόνια- αυτό είπε την Τετάρτη στη Βουλή.

Στο μεταξύ όμως η κατάσταση έχει γίνει δραματικά χειρότερη. Εξαιτίας της λιτότητας η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία μειώθηκε κατά 8%. Η Ιταλία έχει βυθιστεί στην ύφεση. Οι δύο χώρες απειλούνται να εγκλωβιστούν σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης. Ταυτόχρονα τα επιτόκια δανεισμού για την Ισπανία και την Ιταλία έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Το ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν η Γερμανία δανείζεται με 0% και η Ισπανία και η Ιταλία με 7%.

Μέχρι στιγμής η Γερμανία κατάφερνε τις περισσότερες φορές να επιβάλει την άποψή της στην Ε.Ε. Η Μέρκελ πέτυχε μέσω του Δημοσιονομικού Συμφώνου να επιβάλει πανευρωπαϊκά το «φρένο χρέους». Όμως η γερμανική κυριαρχία κλονίζεται. Όχι επειδή ο Φρανσουά Ολάντ είναι τόσο αριστερός, αλλά επειδή η άκαμπτη στάση του Βερολίνου απειλεί να καταστρέψει την Ιταλία και την Ισπανία. Ακόμη και νεοφιλελεύθεροι όπως ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο τάσσονται τώρα υπέρ της κοινοτικοποίησης του χρέους, για να αποφευχθεί η εν δυνάμει καταστροφή. Αλλά η Γερμανία μπλοκάρει τα πάντα- και η Μέρκελ είναι απομονωμένη στις Βρυξέλλες.

Η καγκελάριος έχει αλλάξει πολλές φορές θέση κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Πάντοτε υπό την πίεση των άλλων, πάντοτε με μεγάλη καθυστέρηση. Κι όμως τώρα μοιάζει να μη θέλει να υποχωρήσει. Η επίπτωση θα είναι καταστροφική: ο θάνατος του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: