Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΛΕΩΝΙΔΑ ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ

«Γύριζε» : Σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται .

Στο Πατάρι λογοτεχνών ανάρτησα … http://patarilogotexnon.blogspot.gr το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γύριζε» .

Αυτό το ποίημα σ` εμένα όπως και στους περισσότερους από εσάς φαντάζομαι κανένας δάσκαλος δεν μας το δίδαξε ποτέ σε κανένα σχολείο . Έτσι τα μηνύματα του Παλαμά (σταλμένα από το 1912) όπως και άλλα πολλά δικά του και πολλών άλλων σοφών και ποιητών , δεν έφτασαν ποτέ στο λαό ώστε να βοηθήσει το Έθνος για να μην έλθει στη σημερινή του κατάντια . Πολλά ψέματα μας δίδαξαν και πολλές αλήθειες δεν μας είπαν στα σχολεία , απληροφόρητοι κατά κανόνα και οι ίδιοι , αν και καλοπροαίρετοι οι δάσκαλοι .


Είναι σημαντικό να διαβάσετε από το Πατάρι όλο το ποίημα αλλά εγώ ..

Μοναχά αυτόν το στίχο του Παλαμά , για χάρη των δασκάλων θα τονίσω εδώ !!

«Σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται.»

Για να βρω απ` αυτό αφορμή να πω στους δασκάλους που αγαπούν πραγματικά την Ελλάδα και θέλουν να κτιστεί από τα σημερινά ερείπια σε στέρεα βάση το μέλλον του Έθνους , να ψάξουν να βρουν και να διδάξουν στα παιδιά μας τις κριμένες από σκοπιμότητες του συστήματος αλήθειες . 

Αλήθειες που στις μέρες τους λόγω και του ιντερνέτ δεν είναι τόσο καλά κριμένες όπως τα χρόνια τα δικά μου . Αν για παράδειγμα γράψετε στην αναζήτηση του google τη φράση «Ελληνική Νομαρχία», ο λόγος ενός απροσπέλαστου στα χρόνια μου , ένθερμου και πιστού θαυμαστής του Ρήγα Φεραίου θα σας δείξει ποίοι συνετέλεσαν και ποίοι αντιδρούσαν στο σηκωμό του γένους πριν και ως το 1821 . 

Θα παρακαλέσω τελειώνοντας τους δασκάλους να αφήσουν κατά μέρος τα μαυλιστικά παραμύθια για τα κρυφά σχολειά και τις μεγαλοστομίες της μορφής «Του Έλληνος ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει» και να σκεφτούν πως η αλήθεια που όλοι γνωρίζουμε , είναι πως , «Του Έλληνος ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει μεν . Αφού μοναχά τετρακόσιες χρονιές ξαποσταίνει και ξανά από το πλην ξεκινά» και να θυμάσαι πάντα δάσκαλε του Σολωμού τη ρήση που διαλαλεί : (Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές.)

Λεωνίδας Ορφανουδάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: