Πέφτουν οι μάσκες ...
Κόντρα μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Π. Ρουμελιώτη για τη δήλωση ότι το ΔΝΤ "ήξερε ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει"
«Στο ΔΝΤ γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί διότι δεν υπήρχε κάποιο επιτυχημένο παράδειγμα», είχε επισημάνει στους New York Times ο Π. Ρουμελιώτης, ενώ συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έκαναν χθες λόγο για «ποταμό μνήμης που ρέει με κάθε τοποθέτηση του κ. Ρουμελιώτη».
Πέφτουν οι μάσκες για τους λόγους και τις συνθήκες που οδήγησαν την Ελλάδα στο Μνημόνιο, μετά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση που έχει προκαλέσει η ομολογία-σοκ του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτη, σύμφωνα με τον οποίο "στο Ταμείο γνωρίζαμε από την αρχή ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα αποτύχει".
"Στο ΔΝΤ γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν αδύνατον να εφαρμοστεί, διότι δεν υπήρχε κάποιο επιτυχημένο παράδειγμα", είχε επισημάνει προχθές στους "New York Times" ο Π. Ρουμελιώτης, προσθέτοντας ότι "συν τοις άλλοις, η Ελλάδα δεν είχε τη δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμά της, ως μέλος της Ευρωζώνης".
Αντίδραση Γ. Παπανδρέου
Με τη δήλωσή του αυτή, ο Π. Ρουμελιώτης δεν δικαίωσε μόνο όσους έλεγαν από την πρώτη στιγμή ότι το Μνημόνιο δεν επιβλήθηκε για την απομείωση του χρέους και η Ελλάδα μετετράπη σε εργαστήριο ότι νεοφιλελεύθερου πειράματος. Επίσης, άφησε και βαρύτατα εκτεθειμένο τον πρώην πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου που ενέταξε τη χώρα στον μηχανισμό "στήριξης", αλλά και τον νυν πρωθυπουργό, που άφησε το "αντιμνημονιακό" προσωπείο του και υπόσχεται στους δανειστές την... εφαρμογή του Μνημονίου... "και με το παραπάνω".
Ευλόγως, λοιπόν, η δήλωση Ρουμελιώτη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος, μέσω κύκλων και συνεργατών, άφησε να διαρρεύσει η έντονη δυσφορία του. Μάλιστα, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έκαναν χθες λόγο για "ποταμό μνήμης που ρέει με κάθε τοποθέτηση του κ. Ρουμελιώτη". Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γ. Παπανδρέου καταλογίζει εμμέσως στον Π. Ρουμελιώτη ότι όσα είπε, τα είπε αφότου έφυγε από τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ και τοποθετήθηκε σε ιδιωτική επιχείρηση (σ.σ.: Τράπεζα Πειραιώς), με την οποία, όπως λένε συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, "ο κ. Παπανδρέου είχε ανοιχτή κόντρα όσο ήταν πρωθυπουργός". Παράλληλα, κύκλοι του κ. Παπανδρέου κατηγορούσαν τον Π. Ρουμελιώτη ότι "δεν είχε ενημερώσει κανέναν τότε γι’ αυτά που λέει τώρα" και προσθέτουν πως, όταν διαπίστωσε ότι γινόταν αυτή η συζήτηση στο Ταμείο (σ.σ.: περί προκαταβολικής αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή), "δεν ενημέρωσε κανέναν ούτε έθεσε το θέμα στο ΔΝΤ για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του". Παράλληλα, οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διερωτώντο γιατί ο κ. Ρουμελιώτης, "εφόσον διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού, δεν παραιτήθηκε από τη θέση του" και ανέφεραν ότι "ο καθένας μπορεί να βγάζει το ψωμί του όπως θέλει, αλλά όλοι μπορούμε να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας".
Ανταπάντηση Ρουμελιώτη
Στη διαρροή του περιβάλλοντος Παπανδρέου απάντησε με οξύτατο τρόπο ο σημερινός αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, θέτοντας τα εξής ερωτήματα προς τον Γ. Παπανδρέου: "1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν; 2) Γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη; 3) Γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής;". Επίσης, ο κ. Ρουμελιώτης, στη γραπτή δήλωσή του, ζητεί να ερωτηθεί ο Γ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, "αν γνώριζε τις απόψεις του Ντ. Στρος Καν, τότε επικεφαλής του Ταμείου, "σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα". Τέλος, υποστηρίζει ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει τον πρώην πρωθυπουργό για όλα τα θέματα και επιφυλάσσεται να δώσει στη δημοσιότητα κι άλλα στοιχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου