Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

«ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ» Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΈΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

Δεν καταλαβαίνω.. Εκφωνεί πανηγυρικούς για την χώρα επί της οποίας έχει μεταναστεύσει το 50% της μεταπρατικής μας βιοτεχνίας και βιομηχανίας (και μάλιστα με επιδότηση των Ελλήνων φορολογουμένων -βλέπε Λαναρά) και που προγραμματίζει εγκατάσταση φονικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική ενέργεια;

Κάποιο μυστικό κρύβουν τα κουμπιά της Βουλγάρας Αλέξαινας..


«Είμαστε πραγματικοί γείτονες» τονίζει ο Έλληνας πρέσβης στη Σόφια Θρ. Σταματόπουλος, αναφερόμενος στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις.

«Είμαστε πραγματικοί γείτονες». Μ' αυτή τη φράση ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σόφια Θρασύβουλος Σταματόπουλος περιγράφει τη δυναμική των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων σε εκτενή συνέντευξή του στη βουλγαρική εφημερίδα «Στάνταρτ».

Όπως λέει ο Έλληνας πρέσβης, οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις απέκτησαν ιδιαίτερο δυναμισμό μετά την ένταξη και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μέσω της οικονομικής συνεργασίας, της ουσιαστικής αύξησης των τουριστικών ανταλλαγών, την ολοένα και στενότερη επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών και τη διάνοιξη νέων συνοριακών διαβάσεων τα τελευταία χρόνια.


«Είμαστε πραγματικοί γείτονες και οι δυσκολίες του γείτονα δεν μπορούν να σε αφήσουν ανεπηρέαστο. Αυτό ισχύει τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για την Ελλάδα, γι' αυτό έχει σημασία αυτοί που διαμορφώνουν και λαμβάνουν αποφάσεις να χειρίζονται το ζήτημα με τη δέουσα σοβαρότητα. Πιστεύω, όμως, ότι μαζί και μέσω της ανάπτυξης ακόμη στενότερης συνεργασίας, οι όποιες δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν πιο ανώδυνα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρέσβης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταματόπουλο, το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Βουλγαρίας κατέδειξε και η πρόσφατη επιτυχημένη, όπως υπογραμμίζει, επίσκεψη του Βούλγαρου προέδρου Ρόσεν Πλεβνελίεφ στην Ελλάδα.

«Παρά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η κατασκευή έργων υποδομής, η ενέργεια- κι εδώ αναφέρω ως ένα παράδειγμα τον αγωγό διασύνδεσης των συστημάτων αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας- το εμπόριο και οι εξαγωγές και η από κοινού αντιμετώπιση φαινομένων τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας. Πιστεύω ότι η συνεργασία αυτή θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την ένταξη της Βουλγαρίας στο χώρο Σένγκεν. Πιστή στην πολιτική στήριξης που εφαρμόζει τις τελευταίες δεκαετίες, και στο ζήτημα αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Βουλγαρίας» υπογραμμίζει ο κ. Σταματόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: