Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: ΑΝ ΚΑΙ ΕΦ' ΟΣΟΝ..

Παπούλιας: Η συμφωνία που επετεύχθη δίνει τη δυνατότητα αφαίρεσης χρέους μελλοντικά

Όταν η Ελλάδα θα κατοικείται από τον λαό της επιλογής των τοκογλύφων..

Η συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής δίνει τη δυνατότητα αφαίρεσης χρέους μελλοντικά, είπε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προσθέτοντας ότι, χωρίς μονομερείς ενέργειες, χρειάζεται να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσαρμογές στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, για να το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο.



Οπως δήλωσε ο κ. Παπούλιας, με το σύμφωνο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέστησε σαφές ότι η ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα που θα βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά στοιχεία, σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε επενδύσεις για να τονωθεί η απασχόληση.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στη βαθιά ύφεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθεί άμεσα και πιο αποφασιστικά η ανάπτυξη στη χώρας μας.

Τόνισε ότι «οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, όπου η συσσωρευμένη ύφεση των τελευταίων ετών υπερβαίνει το 20%» και χαιρέτισε «την αύξηση της κεφαλαιακής βάσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την εισαγωγή των Ομολόγων Έργου και τη χρησιμοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων σε συνεργασία με την ΕΤΕπ για μόχλευση των διαθέσιμων κεφαλαίων».

Σημείωσε, ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου επισήμανε τον επείγοντα χαρακτήρα της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων διότι η Ελλάδα, όπως είπε, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Τόνισε, ακόμη, ότι η Ελλάδα με νέα ισχυρή κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές για την τόνωση της ανάπτυξης και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε, επίσης, τα μέτρα που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής, σημειώνοντας πως αφορούν στα εξής:

Πρώτον, στη δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, το οποίο σημαίνει ότι τα κεφάλαια αυτά δεν θα επιβαρύνουν πλέον το χρέος κρατών-μελών.

«Θέλω εδώ να σημειώσω ότι με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα, μελλοντικά, αφαίρεσης από το δημόσιο χρέος αντίστοιχων κεφαλαίων των τραπεζών, εφόσον προχωρήσει ικανοποιητικά η εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος» σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: