Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Επανέρχονται τρόικα και εκβιασμοί

Αναδιαπραγματεύονται πράγματι: αλλά επί τα χείρω..

Επιστρέφει έπειτα από διάλειμμα περίπου τριών μηνών η τρόικα, με το γνώριμο πια εκβιαστικό μότο της προς την ελληνική πλευρά: “υπογράψτε μέτρα, να σας δώσουμε τη δόση”. 

Από Δευτέρα, κατά πάσα πιθανότητα, ξαναπιάνουν δουλειά στην Αθήνα οι επικεφαλής των επιτηρητών, την ίδια δηλαδή ημέρα κατά την οποία ξεκινά και η επίσκεψη του Χορστ Ράιχενμπαχ και της περιβότητης "Ομάδας Δράσης" του, ενώ 24 ώρες αργότερα επαναδραστηριοποιούνται τα τεχνικά κλιμάκια. Και όλα αυτά ενώ επίκειται και το euro-working group που θα αφορά και την Ελλάδα ενόψει της συνόδου του Ιουλίου.


Οι επιτηρητές κατέστησαν σαφές στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες ότι η αλληλουχία των εξελίξεων, όπως τη σχεδιάζει η τρόικα, είναι: έλεγχος - γραπτή δέσμευση της Αθήνας για τα μέτρα 2012 και 2013 - επικαιροποίηση Μνημονίου - καταβολή επόμενης δόσης

Ουσιαστικά, η τρόικα έρχεται με πρόθεση να “προσγειώσει” σε σχέση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις και, μάλιστα, η παραμονή της δεν θα είναι, όπως μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία, διάρκειας ημερών, αλλά εβδομάδων. Οι επιτηρητές κατέστησαν σαφές στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες ότι η αλληλουχία των εξελίξεων, όπως τη σχεδιάζει η τρόικα, είναι: έλεγχος - γραπτή δέσμευση της Αθήνας για τα μέτρα 2012 και 2013 - επικαιροποίηση Μνημονίου - καταβολή επόμενης δόσης.

Οι δανειστές αναμένεται να επαναλάβουν τους εκβιασμούς τους, καθώς τα διαθέσιμα του Δημοσίου επαρκούν (τουλάχιστον όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση) έως τις 20 Ιουλίου και θα απαιτηθεί η άτυπη έγκριση της τρόικας για βρεθούν τα 4 δισ. ευρώ που απαιτούνται επιπλέον έως το τέλος Αυγούστου και τα οποία θα προέλθουν (προσωρινά) είτε από το ΤΧΣ είτε από εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Αναφορικά δε με την επόμενη δόση, αυτή δεν θα εγκριθεί πριν τον Αύγουστο, καθώς θα προαπαιτηθεί η επανακατάρτιση του προγράμματος από κυβέρνηση και τρόικα, η σύνταξη της έκθεσης προόδου και στη συνέχεια η έγκρισή της από Κομισιόν και ΔΝΤ.

Αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι ένα επιπλέον σενάριο, του να ζητήσει δηλαδή η τρόικα τις υπογραφές των τριών μνημονιακών κομμάτων της συγκυβέρνησης ότι το Μνημόνιο θα εφαρμοσθεί και οι προβλέψεις του να εγγραφούν στον νέο προϋπολογισμό, διαφορετικά θα εξαπολυθεί και νέο κύμα κατατρομοκράτησης των Ελλήνων πολιτών.

Άγνωστο είναι το πόσο θα διαρκέσει η επίσκεψη της τρόικας. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε μεν πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να πραγματοποιήσει τον έλεγχο στα δημόσια οικονομικά της χώρας, ωστόσο απέφυγε να εκφράσει κάποια εκτίμηση για τη διάρκεια της επίσκεψης. "Είναι πάντα πολύ δύσκολο, όταν πρόκειται για την Ελλάδα, να γίνει κάποια πρόβλεψη για το πόσο θα διαρκέσει η αξιολόγηση", δήλωσε, ενώ αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για διάστημα εβδομάδων.

Μεταξύ των μέτρων που θα διαπραγματευτεί η νέα τρόικα περιλαμβάνονται:

* Μειώσεις μισθών 12 % κατά μέσο όρο στα «ειδικά μισθολόγια» του δημόσιου (ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς κ.λπ.) από την 1η Ιουλίου και αναζητείται ισοδύναμο μέτρο για 400 εκατ. ευρώ το 2012 και 700 εκατ. ευρώ το 2013.

* Περικοπές 11,6 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014.

* Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην προβεί σε νέες περικοπές.

* Ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC.

* Αύξηση αντικειμενικών αξιών.

* Περικοπές φοροαπαλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: