Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

«Ελευθεροτυπία»: Αντιδράσεις φέρνει το συνεταιριστικό εγχείρημα

γράφει ο Τυπικός

Η χθεσινή γενική συνέλευση των συντακτών της «Ελευθεροτυπίας», η πρώτη ύστερα από την απόφαση του δικαστηρίου που απέρριψε την αίτηση υπαγωγής της ΧΚ Τεγόπουλος στο άρθρο 99, αποτύπωσε τις (έντονες) αντιδράσεις μερίδας των εργαζομένων κατά της ομάδας των συντακτών που θέλει να εκδώσει ένα νέο συνεταιριστικό φύλλο.

Οι αντιδράσεις τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εστιάζεται στο γεγονός ότι το νέο φύλλο θα πλασαριστεί ως η συνέχεια της ιστορικής εφημερίδας με ότι συνεπάγεται αυτό για την «Ελευθεροτυπία» αλλά και για τους εργαζομένους που δεν θα συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα ενώ υπάρχει η αίσθηση ότι συνάδελφοι «κρέμασαν» συναδέλφους στον αγώνα για την επιβίωση του φύλλου.


Επιχειρήματα όμως που τα αρνείται η ομάδα των στελεχών που ετοιμάζει το νέο εγχείρημα. Όπως ειπώθηκε στη συνέλευση των εργαζομένων, η έκδοση της συνεταιριστικής εφημερίδας ναι μεν θα υλοποιηθεί από στελέχη και εργαζομένους για χρόνια της «Ελευθεροτυπίας», πράγμα που δεν μπορεί να κρυφτεί, ωστόσο, το κύριο γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση και προσπάθεια να βγει στα περίπτερα μια νέα βερσιόν της «Ελευθεροτυπίας».

Η γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκρότησης συνεταιριστικής οργάνωσης από το σύνολο των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» ώστε να μπορέσει να ζητήσει να περάσει στα χέρια της ο τίτλος της εφημερίδας από την Μάνια Τεγοπούλου.

Στο ψήφισμα της η γενική συνέλευση των εργαζομένων, κατά πληροφορίες, αποδοκιμάζει και αφήνει αιχμές κατά των δημοσιογράφων που ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το νέο φύλλο ενώ και σήμερα Πέμπτη έχει οριστεί νέα συνέλευση των εργαζομένων.

Σε προχωρημένο, πάντως, στάδιο φαίνεται ότι βρίσκονται οι συζητήσεις και οι ετοιμασίες για το νέο φύλλο που έχει αποφασίσει να βγάλει μια μεγάλη ομάδα εργαζομένων, 85-90 άτομα κυρίως δημοσιογράφοι, της «Ελευθεροτυπίας». Το εγχείρημα δουλεύεται αρκετό καιρό, πριν την προσφυγή για το άρθρο 99, ενώ η πρόσφατη αρνητική απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να καθυστερήσει ή να επιταχύνει, όπως λέγεται, την έκδοση του φύλλου. Σε κάθε περίπτωση πάντως περιμένουν να δουν την αντίδραση της ιδιοκτησίας στις εξελίξεις χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία έκδοσης του φύλλου.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται ώστε να εκδοθεί ένα συνεταιριστικό φύλλο που θα κυκλοφορεί από Δεύτερα μέχρι Σάββατο και την πλειοψηφία θα την έχουν οι συντάκτες. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ομαδικά χωρίς να υπάρχει διεύθυνση ενώ δεν ισχύει η πληροφορία που δημοσιεύτηκε ότι ο πολιτικός συντάκτης Τάσος Παππάς θα έχει τον ρόλο διευθυντή στο εγχείρημα καθώς ο ίδιος δεν συμφωνεί με τη λογική της διεύθυνσης σε μια συνεταιριστική προσπάθεια.

Οι πληροφορίες λένε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα περιέχεται στο τίτλο της έκδοσης η λέξη «Ελευθεροτυπία» καθώς ο τίτλος της εφημερίδας δεν ανήκει και δεν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει η ομάδα των δημοσιογράφων που μετέχει στην προσπάθεια. Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε αναζήτηση στέγης και ένα από τα κτίρια που έχουν κοιτάξει είναι τα παλιά γραφεία της «Ελευθεροτυπίας» στην οδό Κολοκοτρώνη στο κέντρο της Αθήνας.

Η δικαστική εξέλιξη με την απόρριψη της αίτησης της ΧΚ Τεγόπουλος από το δικαστήριο για ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 99 έχει ρίξει το βάρος των κινήσεων στους ώμους της Μάνιας Τεγοπούλου που πρέπει να αποφασίσει το μέλλον της ιστορικής εφημερίδας.

Για την πλευρά της ιδιοκτησίας το άρθρο 99 ήταν η λύση και για την εφημερίδα και για τους εργαζομένους και φαίνεται πως συνεχίζει να υποστηρίζει αυτή την άποψη χωρίς να καταθέτει για την ώρα εναλλακτική πρόταση.

Η πλευρά της Μάνιας Τεγοπούλου έχει ως επιλογή πλέον να πτωχεύσει την εταιρεία και να βάλει λουκέτο στην «Ελευθεροτυπία». Εξέλιξη η οποία θα είναι καταστροφική και για τους εργαζομένους καθώς σε βάθος ετών θα πάρουν ένα μικρό κομμάτι από τα χρήματα τους ενώ η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η ιδιοκτήτρια της εφημερίδας δεν θα ήθελε να είναι εκείνη που θα βάλει το λουκέτο στην «Ελευθεροτυπία». Η δεύτερη επιλογή είναι να βρεθεί την ύστατη στιγμή χρηματοδότης, να ρίξει χρήματα στην εφημερίδα και να ξαναβγεί στην κυκλοφορία το φύλλο.

πηγή ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: