Καμία λύση χωρίς τον λαό!
Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Παρίσι και το Βερολίνο προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη, αν κρίνουμε από τους εκατοντάδες δημοσιογράφους οι οποίοι έσπευσαν να καλύψουν τις συνεντεύξεις Τύπου που έδωσε μαζί με τους ηγέτες της γαλλικής και της γερμανικής Αριστεράς.
Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, με την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και την ενίσχυση της Αριστεράς, έχει εγγραφεί στην πορεία ανατροπής του νεοφιλελευθερισμού στην Ε.Ε. Λειτουργεί ως καταλύτης για την επάνοδο των ευρωπαϊκών λαών στο προσκήνιο.
Το μήνυμα που μετέφερε ο Αλ. Τσίπρας ακούστηκε ευκρινώς στην Καγκελαρία, παρά την ομοβροντία εκφοβιστικών δηλώσεων που καλούν τον ελληνικό λαό να ψηφίσει μνημονιακά. Ακόμη, όμως, και μέσα σ' αυτό το προκατειλημμένο ή και εχθρικό περιβάλλον των πολιτικών ελίτ και εξουσιών, έγινε αισθητή η ευρωπαϊκή - αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και η διεισδυτική κοινωνική παρέμβασή του.
Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι επιδιώκει την ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων που έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο και η αλλαγή τους αποτελεί εσωτερικό θέμα. Αντιθέτως, η διεθνής δανειακή σύμβαση θα αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο μάλιστα συνολικής ευρωπαϊκής λύσης για το δημόσιο χρέος. Αν όμως υπάρξουν αντίποινα, με διακοπή της χρηματοδότησης, τότε η λύση θα δοθεί με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.
Γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την αναζωογόνηση της δημοκρατικής συμμετοχής, εκτιμώντας ότι χωρίς τη διαρκή παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα η κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι έρμαιο εκβιασμών. Η πρόταση να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα σχετικά με το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας συνδέει την αναγκαία επανίδρυση της Ε.Ε. με την ορμητική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα στις εξελίξεις.
Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι η μήτρα της λιτότητας και των Μνημονίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεπώς, η αποφασιστική αμφισβήτησή του υπηρετεί τον στόχο να ηττηθεί η πολιτική της λιτότητας, να υπάρξει ανάπτυξη με απασχόληση, να επανέλθει η δημοκρατία που έχει απελπιστικά συρρικνωθεί από τις μεθοδεύσεις της τροϊκανής διακυβέρνησης. Η αμφισβήτηση του Συμφώνου για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα συνιστά κρίσιμο παράγοντα της πορείας για την κατάργηση του Μνημονίου και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, με την ταυτόχρονη αναζήτηση ευρύτερων συμμαχιών.
Ήταν αναμενόμενη η αντίδραση των μνημονιακών δυνάμεων, που επί δύο χρόνια λειτουργούσαν ως ικέτες στις Βρυξέλλες. Φοβήθηκαν την προσφυγή στον λαό, απέφυγαν στην αρχή δημοψήφισμα για το Μνημόνιο και σύρθηκαν τελικώς σε εκλογές εκόντες - άκοντες.
Η μάχη κατά της λιτότητας είναι μάχη για μια δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου