Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ Ανάπτυξη και λιτότητα στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Ο πόλεμος πλέον είναι ξεκάθαρα ταξικός

Ζεστό χρήμα για το κεφάλαιο, λιτότητα και βάρβαρα μέτρα για το λαό, ετοιμάζουν οι «27» στις Βρυξέλλες

Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η άγρια λιτότητα διαρκείας είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ, αναμένεται να στείλουν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ στην αποψινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, παραπέμποντας τις οριστικές αποφάσεις στην τακτική Σύνοδο στις 27 και 28 Ιούνη.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν χτες στο Ευρωκοινοβούλιο τόσο ο επίτροπος Ολι Ρεν όσο και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Δανός υπουργός Ν. Βάμεν, τα «σπουδαία» θα πρέπει να αναμένονται από το τέλος του μήνα και μετά. Στις 30 Μάη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις αναλυτικές συστάσεις της προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, στις οποίες θα καθορίζεται το πώς η κάθε χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει τα όσα υπαγορεύονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.


Στην τακτική σύνοδο κορυφής του Ιούνη, θα ανακοινωθούν οι κατευθυντήριες γραμμές, για το πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η οποία όμως, όπως διαμηνύεται σε όλους τους τόνους από τις κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ, είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λιτότητα διαρκείας και την ταχεία υλοποίηση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ώστε να γίνει πιο φτηνή εργατική δύναμη και να θωρακιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ εξέφρασε χτες την απορία της για το εύρος των συζητήσεων που έχει προκαλέσει η ειλημμένη απόφαση για την εφαρμογή του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής σταθερότητας. «Είναι εντυπωσιακό που ένα τόσο απλό πράγμα οδηγεί σε τέτοιες αντιπαραθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το «Reuters», τρία βασικά σενάρια αναμένεται να συζητηθούν κατά την αποψινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής, τα οποία θα σχηματίσουν τη βάση του λεγόμενου «αναπτυξιακού συμφώνου» που θα συμπληρώνει το «δημοσιονομικό σύμφωνο» που προωθείται στην Ευρωζώνη. Τα λεγόμενα ευρωπαϊκά ομόλογα έργων αποτελούν πρόταση της Κομισιόν, με την ΕΕ να στηρίζει μεγάλα έργα υποδομών, με σκοπό να ελκύει επενδυτές, ώστε να χρηματοδοτούν με τη σειρά τους διασυνοριακά έργα με αντικείμενο την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δεύτερη ιδέα αποτελεί η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν σχέδιο ενίσχυσης των πόρων της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ. Μία τέτοια κίνηση θα έδινε τη δυνατότητα στην ΕΤΕπ να δανείζει έως 60 δισ. ευρώ, καθώς και να παρέχει έως 180 δισ. σε επιπλέον επενδύσεις, ζεστό χρήμα δηλαδή στο κεφάλαιο. Τέλος, συζητιέται η ανακατεύθυνση διαρθρωτικών πόρων. Οι ηγέτες φαίνεται να επιθυμούν να εκμεταλλευτούν ποσό 82 δισ. ευρώ το οποίο προοριζόταν σε «αναπτυξιακά έργα» για την περίοδο 2007-2013 και το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: