Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ

Μέγα λάθος τα μέτρα λιτότητας

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz σχολιάζοντας την «επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία, λόγω των μέτρων λιτότητας. «Ουδέποτε υπήρξε επιτυχές πρόγραμμα λιτότητας σε οποιαδήποτε μεγάλη χώρα», είπε προχτές στη Βιέννη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ο Νομπελίστας υποστηρίζει πως «μία δύο χώρες- όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ή η Φινλανδία θα παραμένουν ισχυρές, στον πυρήνα του ευρώ, ενώ τα μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν τις άλλες χώρες σε αύξηση της ανεργίας.
Αν η ελλάδα ήταν το μόνο μέρος της Ευρώπης όπου επιβαλλόταν λιτότητα οι ευρωπαϊκές αρχές θα μπορούσαν να το αγνοήσουν. Αλλά τώρα έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, στις χώρες που έχουν επιβάλλει λιτότητα και τα επακόλουθα θα είναι πολύ επικίνδυνα.


«Θα πεινάσουν το κτήνος»
Ο Mike Whitney υποστηρίζει από το Information Clearing House, ότι η Ευρωζώνη κατρακυλάει σε μια ύφεση που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αρκεί οι ευρωπαίοι πολιτικοί να ακολουθούσαν την αμερικανική συνταγή δίνοντας εγγυήσεις για τα κρατικά ομόλογα των χωρών του Νότου.
Αντίθετα όμως, η τρόικα (ΔΝΤ,ΕΚΤκαι Ευρωπαϊκή Επιτροπή) προτίμησαν τα μέτρα λιτότητας.
Εδώ κι έναν μήνα, στο επίκεντρο βρίσκεται η Ισπανία με το τραπεζικό της σύστημα να παραπαίει. Η δεξιά κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να πετύχει τους στόχους που της έχουν επιβληθεί από την τρόικα, αλλά η ανεργία τραβάει την ανηφόρα.
Μόνο ο Ντράγκι υποστηρίζει τα μέτρα λιτότητας, αλλά και ο λόγος είναι αυταπόδεικτος, λόγω των σχέσεών του με το τραπεζικό σύστημα.

Τα μέτρα λιτότητας, ήταν μια απ΄ευθείας επίθεση στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, και δρομολογήθηκε από όλους εκείνους που επιδιώκουν ένα πισωγύρισμα σε μοντέλα των αρχών του περασμένου αιώνα. Επειδή δεν υπάρχει παγκόσμια συμφωνία που να προβλέπει ότι ο σφίξιμο της ζώνης δεν κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Απομένει να δούμε τις εξελίξεις μετά και το δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών και αν υπάρξουν στασιαστές στο πρόγραμμα λιτότητας. Αν φύγει ο Σαρκοζί η Γερμανία απομένει μοναχή. Απομένει να δείξει τα πραγματικά χαρτιά του ο Francois Hollande και να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός νότος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: