Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Εκπαραθύρωση - εξπρές για κακοπληρωτές ενοικιαστές

Ενοικιαστής: Βασικό εν ανεπαρκεία αγαθό πλέον..

Με διαδικασίες - εξπρές πλέον και χωρίς τη διεξαγωγή δίκης μπορεί να γίνεται η αποβολή του ενοικιαστή που δεν πληρώνει τα μισθώματα, ενώ με την ίδια διαδικασία θα μπορεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να εισπράττει τα καθυστερούμενα μισθώματα.

Οι νέες ρυθμίσεις αποσκοπούν στο να εισπραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από καθυστερούμενη καταβολή μισθωμάτων και προβλέπονται στον νέο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης (άρθρο 15) για τη δίκαιη δίκη, η εφαρμογή του οποίου άρχισε στις 2 Απριλίου 2012.


Ειδικότερα, με τον Ν. 4055/2012 επήλθαν τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έτσι ώστε η αποβολή του δύστροπου μισθωτή, δηλ. εκείνου που αρνείται να καταβάλει τα μισθώματα, να επιτυγχάνεται χωρίς τη διεξαγωγή δίκης και χωρίς να χάνει και ο ενοικιαστής το δικαίωμα υπεράσπισής του. Επιπρόσθετα, με την ίδια δικαστική διαταγή ο δύστροπος ενοικιαστής καλείται να πληρώσει όχι μόνο τα καθυστερούμενα ενοίκια, αλλά και τα κοινόχρηστα, καθώς και τους λογαριασμούς οργανισμών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) που τυχόν δεν έχουν πληρωθεί.

Για τα τελευταία επεμβαίνει το δικαστήριο εφόσον η οφειλή τους αποδεικνύεται από έγγραφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: