Μνήμες ανατριχιαστικές για τους δημοκράτες της Αργεντινής
Όπου αίμα η Φορντ είναι παρούσα..
Ερευνητές ανακάλυψαν 43 αυτοκίνητα Ford Falcon, τα οποία εκτιμούν ότι ίσως χρησιμοποιούνταν από τα Τάγματα Θανάτου για τις απαγωγές αντιφρονούντων στην διάρκεια του «Βρώμικου Πολέμου» (1976-1983). Υπολογίζονται σε 30.000 οι αριστεροί που «εξαφανίστηκαν» μέσα σε αυτά στη διάρκεια της χούντας.
Και μόνο η υπόμνηση του μοντέλου Φάλκον ξυπνά ανατριχιαστικές αναμνήσεις σε πολλούς στην Αργεντινή. Αυτά ήταν τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνταν για τις "εξαφανίσεις" αριστερών στην διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, όταν «εξαφανίστηκαν» και δολοφονήθηκαν περίπου 30.000 άνθρωποι.
Τα σκουριασμένα Φορντ, καλυμμένα από σκόνη, τα οποία παρέμεναν αχρησιμοποίητα για πάνω από 30 χρόνια, βρέθηκαν σε μια αποθήκη στη ναυτική βάση Πουέρτο Μπελγκράνο, κοντά στην πόλη Μπαΐα Μπλάνκα, στην επαρχία του Μπουένος Άιρες.
Οι ερευνητές θα αναζητήσουν ίχνη αίματος, τρίχες ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που ενδεχομένως συνδέει τα οχήματα με το Βρώμικο Πόλεμο, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ομοσπονδιακής έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Αυτό το μοντέλο αυτοκινήτου συνέβαλε ουσιαστικά στις σκοτεινές πράξεις του στρατού, στις απαγωγές και στην μεταφορά αναρίθμητων ανθρώπων. . . ενώ έγινε ένα σύμβολο που προκαλούσε τρόμο», αναφέρεται στα δικόγραφα.
Η Μίριαμ Λέγουιν, μια 54χρονη δημοσιογράφος η οποία είχε απαχθεί και μεταφερθεί με ένα Φάλκον χρώματος μπορντό την δεκαετία του 1970, σχολίασε ότι η ανακάλυψη των αυτοκινήτων αποδεικνύει πως το πολεμικό ναυτικό συνεχίζει να αποκρύπτει αποδεικτικά στοιχεία, 30 χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας.
«Αν το ναυτικό κράτησε αυτά τα 43 αυτοκίνητα κρυμμένα σε μια σκοτεινή αποθήκη σε μια στρατιωτική βάση, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αποτελούν στοιχείο για κάτι. Αλλιώς θα τα πούλαγαν», είπε η Λέγουιν, την οποία οι δεσμώτες της είχαν αναγκάσει να μπει στο πορτ-μπαγκάζ ακόμη ενός Φάλκον καθώς την μετέφεραν από το ένα κέντρο ανάκρισης πολιτικών κρατούμενων σε ένα άλλο.
Εξάλλου ερευνητές αναζητούν στοιχεία σε αεροσκάφη σε μια βάση της αεροπορίας ναυτικού και σε ένα μουσείο της αεροπορίας ναυτικού ώστε να διακριβωθεί εάν είχαν χρησιμοποιηθεί στις λεγόμενες «πτήσεις θανάτου»-όταν οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων πετούσαν ναρκωμένους πολιτικούς κρατούμενους από αεροσκάφη στο Ρίο δε λα Πλάτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου