Της επί χρήμασι εκδιδομένης ενέργειας το σιδηρούν κιγκλίδωμα!!
Αλληλοκαρφώματα, σκοτεινά σημεία και μεγάλη προσπάθεια μεταφοράς όλων των ευθυνών στους μεταγενέστερους (αλλά άγνωστους) μετόχους. Όλα αυτά προκύπτουν από τα υπομνήματα που κατέθεσαν στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου τα πρόσωπα που ελέγχονται για την υπόθεση των εταιρειών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power.
Πρόκειται για τις δύο ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες ο ΔΕΣΜΗ Ε «πέταξε» εκτός αγοράς, λόγω μεγάλων οφειλών, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν αλλάξει ιδιοκτήτη, καθώς και οι δύο εξαγοράστηκαν από ένα fund υπό την επωνυμία Worldwide Energy κι αγνώστων μετόχων.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, τα όσα αναφέρουν στα υπομνήματά τους οι πρώην ιδιοκτήτες των δύο εταιρειών περιλαμβάνουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αναφορές, που προκαλούν πρόσθετα ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη πριν από τον Νοέμβριο του 2011 κι έως και τα μέσα Ιανουαρίου του 2012, όταν ο ΔΕΣΜΗΕ τις διέγραψε από το Μητρώο Προμηθευτών.
Της Αγίας… ενέργειας
Χωρίς να έχουμε την πρόθεση να αποφανθούμε για το εάν είναι αληθή τα όσα κατέθεσαν στην εισαγγελέα οι εμπλεκόμενοι ή εάν έχουν καταθέσει όλα τα στοιχεία, τονίζεται στο ποντίκι από το οποίο προκύπτει και το ρεπορτάζ, έχει ενδιαφέρον να δούμε ορισμένα στοιχεία που προκύπτουν από τις καταθέσεις του Βασίλη Μηλιώνη (πρώην ιδιοκτήτη της Hellas Power), των Αχιλλέα και Αριστείδη Φλώρου (πρώην ιδιοκτητών της Energa) και ενός προσώπου-κλειδιού, του Νικόλαου Δεκόλη, ο οποίος παραμένει στην εταιρεία και με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Στο υπόμνημά του, ο Βασίλης Μηλιώνης φέρεται να σημειώνει πως άσκησε τον έλεγχο της εταιρείας μόνο κατά το διάστημα από αρχές Αυγούστου 2011 έως 23 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου. Παρ’ όλα αυτά, δηλώνει πως από το 2007 έως τα μέσα του 2011 ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aegean Power , στην οποία κατείχαν από 50% μαζί με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Στη συνέχεια ο τελευταίος αποχώρησε κι έμεινε μόνος μέτοχος ο Β. Μηλιώνης, μετονομάζοντας την εταιρεία σε Hellas Power .
Στο ίδιο υπόμνημα, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει πως η εταιρεία είχε ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι όμως απειλήθηκαν από την επιβολή του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο.
Τα ερωτήματα αρχίζουν να γεννιούνται όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Β. Μηλιώνης εμπλέκει στις επαφές με το fund τον Αριστείδη Φλώρο (δηλ. τον άμεσο ανταγωνιστή του), λέγοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 πήγαν μαζί στην Αγία Πετρούπολη και είχαν επαφές με Ρώσους, που ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν τις δύο εταιρείες.
Το ενδιαφέρον στο σημείο αυτό είναι ότι ο πρώην μάνατζερ της Hellas Power «καρφώνει» τον ανταγωνιστή του της Energa ως εν δυνάμει εκπρόσωπο του fund. Όπως σημειώνει στο υπόμνημα προς την εισαγγελέα, έπειτα από εντολή των υποψήφιων αγοραστών, θα συνεννοείται με τον Αριστείδη Φλώρο στο μέλλον για τις διαδικασίες μεταβίβασης της εταιρείας του.
Ο πρώην ιδιοκτήτης της Hellas Power αναφέρει πως ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, συμφώνησε να πουλήσει την εταιρεία του για 20 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια προέκυψε επιπλέον ποσό 2,1 εκατ. ευρώ για τις συμμετοχές που είχε σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Αυτό το τελευταίο ποσό εμφανίζεται να μεταβιβάζεται από την Hellas Power σε προσωπικό λογαριασμό του επιχειρηματία κι ένα μέρος από αυτό (1,5 εκατ. ευρώ) μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε άλλο προσωπικό του λογαριασμό σε τράπεζα στο Μονακό.
Στο δικό του υπόμνημα, ο Αριστείδης Φλώρος (χωρίς να αναφέρεται στον Μηλιώνη) φέρεται να δίνει ως τίμημα για την πώληση των μετοχών της οικογένειας στην Energa το ποσό των 2,566 εκατ. ευρώ. Είναι λίγο περίεργο το ότι εκείνος που μεσολάβησε με τους αγοραστές, και μάλιστα έφερε στο ίδιο τραπέζι και τον ανταγωνιστή του, να δέχεται να πουλήσει την εταιρεία του στο ένα δέκατο της τιμής, που συμφώνησε ο τελευταίος…
Επιπλέον, σε όλα τα υπομνήματα υπάρχει μία ημερομηνία-κλειδί: Η 23η Νοεμβρίου 2011. Τότε ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών του Μηλιώνη στο fund, την ίδια ημέρα ξεκίνησε η λειτουργία της «Energa Εμπόριο Λιανικής Ηλεκτρικής Ενέργειας», που αποσχίστηκε από την αρχική εταιρεία, αποκτώντας όλες τις δραστηριότητες στη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια πουλήθηκε στο fund.
Όλως τυχαίως - και πάλι! - τα προβλήματα με τη μη καταβολή των οφειλών προς τον ΔΕΣΜΗΕ, τα δημοτικά τέλη και το τέλος ακινήτων (χαράτσι) ξεκινούν λίγες ημέρες αργότερα, από την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου, όταν και οι δύο επιχειρηματίες είχαν ήδη αποχωρήσει και ο μόνος ιδιοκτήτης είναι πλέον το fund, με έδρα στο Ντουμπάι και με άγνωστο αριθμό και ταυτότητα μετόχων.
Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ το θέμα των μετόχων
Το θέμα των μετόχων της εταιρείας βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία ζήτησε επίμονα τα στοιχεία του μετοχολογίου μέχρι φυσικού προσώπου, χωρίς να τα έχει λάβει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, κι ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιβάλει βαριά πρόστιμα.
Κι ενώ οι παλαιοί μέτοχοι προσπαθούν να εμφανίσουν ως καλώς καμωμένα όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της διοίκησής τους, ένας άλλος εμπλεκόμενος, ο επιχειρηματίας Νικόλαος Δεκόλης, έρχεται να ρίξει ακόμη μεγαλύτερες σκιές σε αρκετές δραστηριότητες και των δύο πλευρών. Σημειωτέον ότι ο κ. Δεκόλης παρέμεινε στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου και με το νέο σχήμα, κατά παράκληση των παλαιών και των νέων μετόχων, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, καθώς και οι δύο πλευρές επιθυμούσαν την ομαλή μετάβαση στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, χωρίς άμεσες αντικαταστάσεις προσώπων.
Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι του fund πριν από έναν μήνα, ο κ. Δεκόλης δήλωσε φίλος με την οικογένεια Φλώρου επί δεκαετίες. Ωστόσο, ο Αχιλλέας Φλώρος στο δικό του υπόμνημα αναφέρει πως του τον συνέστησε ένα άλλο στέλεχος της εταιρείας, λίγο πριν από την πώλησή της. Μία ακόμη αντίφαση…
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δεκόλης δηλώνει στο δικό του υπόμνημα πως δεν γνώριζε τίποτε για τη μεταβίβαση των μετοχών της Hellas Power, ούτε τον ίδιο τον Βασίλη Μηλιώνη, ωστόσο στη συνέχεια (ενδεχομένως ως επικεφαλής της ενιαίας εταιρείας να έλαβε γνώση…) φέρεται να δίνει αναλυτικά στοιχεία για τις οφειλές της Hellas Power , καταρρίπτοντας τα όσα ανέφεραν άλλα στελέχη της ίδιας εταιρείας, για μη οφειλές προς τον ΔΕΣΜΗΕ και άλλους φορείς.
Σύμφωνα με τον κ. Δεκόλη, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2011 η οφειλή ανερχόταν σε 43 εκατ. ευρώ, άσχετα εάν ένα μέρος αυτού του ποσού το αμφισβητούσε η τότε διοίκηση.
Για την υπόθεση αυτή η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη με σοβαρές κατηγορίες εναντίον 11 προσώπων, πέντε από τα οποία ήταν στελέχη των δύο εταιρειών και έξι του ΔΕΣΜΗΕ, ενώ για τα μέλη της ΡΑΕ (ήταν η μόνη Αρχή που προσπάθησε να κάνει ό,τι της επέτρεπε το θεσμικό πλαίσιο για να ερευνήσει το θέμα και να προλάβει τα χειρότερα) η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.
πηγή ποντίκι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου