Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΖΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΝΔ: Τώρα ξανασκέφτονται τις εκλογές

Παίζουν με τον χρόνο και τις εντυπώσεις..
Ψίθυροι στην Συγγρού για αναβολή κατά τον Σεπτέμβριο..

Ξαφνικά στη Συγγρού άρχισαν να δίνουν ραντεβού τον... Σεπτέμβριο για τις κάλπες, όπου τα πράγματα θα είναι κατασταλαγμένα και πολύ πιο σαφή, ενώ θα έχει καταλαγιάσει και η ιστορία Καμμένου.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, αλλιώς τα περίμεναν στη Ν.Δ. και αλλιώς τους ήρθαν. Εκεί που ζητούσαν «εκλογές εδώ και τώρα» καταγγέλλοντας μάλιστα πολιτικά συστήματα και τους Ευρωπαίους παράγοντες για παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές, στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος έχουν μπει σε έναν νέο προβληματισμό για το εάν είναι σκόπιμο να γίνουν τώρα οι εκλογές ή να πάνε για αργότερα, αφού ο χρόνος μπορεί να λειτουργήσει υπέρ τους.


Πρώτο αγκάθι το κόμμα του Πάνου Καμμένου Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και οι 15 διαγραφέντες βουλευτές της Ν.Δ., που όλα δείχνουν ότι έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή στην κομματική στάνη. Οργισμένοι, απογοητευμένοι, αλλά και αποφασισμένοι είναι οι περισσότεροι από αυτούς, που βρέθηκαν εκτός επειδή δεν υπερψήφισαν τη δανειακή σύμβαση, τη στιγμή μάλιστα που ήταν ορκισμένοι φίλοι του Σαμαρά.

Αρκετοί βρέθηκαν, μάλιστα, την εβδομάδα που μας πέρασε, στις εκλογικές τους περιφέρειες προκειμένου να μιλήσουν με τους κομματικούς τους φίλους για το τι πρέπει να πράξουν. «Να μην επιστρέψετε» ήταν η απάντηση που πήραν από την εκλογική τους βάση, ενώ, σύμφωνα με τον Κ. Μαρκόπουλο, οι ψηφοφόροι τους τούς διεμήνυσαν ότι «εάν επιστρέψουν στη Ν.Δ., τότε να μην επιστρέψουν στην εκλογική τους περιφέρεια».

Η αλήθεια είναι ότι οι δεκαπέντε διαγραφέντες - μεταξύ αυτών οι Ζώης, Μαρκόπουλος, Κουντουρά, Κόλλια- δεν πήραν αβασάνιστα τον δρόμο για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι περισσότεροι περίμεναν ότι ο Σαμαράς θα έκανε κάποια αναφορά σε αυτούς κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Επιτροπής την περασμένη Κυριακή, ενώ θα έστελνε και αγγελιοφόρους για να τους προσεγγίσει.

Δεν συνέβη ωστόσο παρά το ότι όλο αυτό το σκηνικό έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τα στελέχη της Ν.Δ., τα οποία αντιλαμβάνονται ότι από μια φαρσοκωμωδία, όπως ξεκίνησε η κίνηση Καμμένου, τείνει να γίνει ο πιο σοβαρός αντίπαλός τους, δεδομένου ότι η ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη δεν έχει καμία ιδιαίτερη δυναμική, ενώ ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη θέλει αρκετό χρόνο για να ξανασταθεί στα πόδια του.

Δεύτερο αγκάθι για το οποίο οι συνεργάτες του Σαμαρά σκέπτονται τις εκλογές τον Σεπτέμβριο είναι το νέο πακέτο μέτρων, που θα εφαρμοστεί τον Ιούνιο από όποια κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τις εκλογές.

Όσοι εισηγούνται εκλογές το φθινόπωρο θεωρούν ότι θα είναι πολύ καλύτερο να εφαρμοστεί το νέο πακέτο μέτρων – που θα αφορά και το μισθολογικό και το ασφαλιστικό – από την κυβέρνηση Παπαδήμου παρά να χρεωθεί τη δυσαρέσκεια του κόσμου η Ν.Δ.

Έτσι, αφού θα έχει περάσει το καλοκαίρι, η εκλογική αναμέτρηση θα μπορέσει να γίνει σε ένα άλλο κλίμα, το οποίο, για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, στη Συγγρού πιστεύουν ότι θα είναι κοινωνικά και πολιτικά... πιο ήρεμο.
Ο Σαμαράς, πάντως, αν και αντιλαμβάνεται τη βασιμότητα των επιχειρημάτων των συνεργατών του, δεν φαίνεται – τουλάχιστον ακόμη – έτοιμος να επανακαθορίσει τη θέση του για τον χρόνο της εκλογικής αναμέτρησης. Έτσι για την ώρα αναζητεί εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της μη αυτοδυναμίας του κόμματός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: