Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ

Ένεση μισού τρις ευρώ στις τράπεζες στην μπρίζα η Ελλάδα..

Ένα ακόμη εμπόδιο, από αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν την έκπληξη, ξεπεράστηκε χτες στον ανηφορικό δρόμο του δεύτερου ελληνικού «πακέτου». Το... δύσκολο φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο με 111 ψήφους υπέρ και 72 κατά.

Η άμεση συμβολή της Φινλανδίας στο δεύτερο «πακέτο» ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Συνεπώς, σήμερα, στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση του Ελσίνκι μπορεί να προχωρήσει στην οριστική έγκριση της συμφωνίας. Προχτές είχε δώσει το πράσινο φως η Βουλή της Χάγης και τη Δευτέρα του Βερολίνου.


Στη σημερινή σύνοδο κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα θα είναι η ανάπτυξη, καθώς τα περί ενίσχυσης των πόρων των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης αναβάλλονται πιθανότατα για τις 12 Μαρτίου, μετά από τη σχετική πίεση της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, πριν υποδεχτεί χτες στις Βρυξέλλες τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, έδωσε έμφαση στη συζήτηση για την ανάπτυξη, χωρίς να γίνει συγκεκριμένος, ενώ προσπάθησε να διαλύσει τη δυσφορία για την καθυστέρηση στο θέμα των μηχανισμών. Δήλωσε βέβαιος ότι «θα δούμε το τείχος προστασίας της περιοχής από την κρίση να αποκτά το μέγεθος που θεωρείται κατάλληλο, τις επόμενες εβδομάδες», ενώ με μια δόση ανακούφισης πρόσθεσε ότι αυτή η σύνοδος, θα έχει «λιγότερο δράμα» από ό,τι οι προηγούμενες.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Μπαρόζο τόνισε ότι «υπάρχει σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες», ενώ σχολιάζοντας εμμέσως την πρόταση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, για τον διορισμό ειδικού επιτρόπου στην Ελλάδα, ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει την ανασυγκρότηση των οικονομικών δομών της χώρας, τόνισε ότι μια ελληνική ομάδα δράσης είναι καλύτερο σχέδιο από αυτό ενός ειδικού νέου επιτρόπου.

Την παραμονή της συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να υιοθετήσουν ως πρότυπο τις πιο ισχυρές οικονομίες. «Ένας από τους βασικότερους λόγους της κρίσης στη νομισματική ένωση είναι οι μεγάλες διαφορές στην ανταγωνιστικότητα των 17 κρατών - μελών», δήλωσε χτες μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Αν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε μια διαδικασία προσαρμογής, δεν θα είμαστε σε θέση να σταθεροποιήσουμε σε μόνιμη βάση τη Ζώνη του Ευρώ», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη έχει καταφέρει να «κερδίσει χρόνο» με τα ταμεία διάσωσης που έχει δημιουργήσει και γι’ αυτό θα πρέπει τα κράτη - μέλη να υλοποιήσουν επειγόντως τις μεταρρυθμίσεις. Κάλεσε δε τους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. να υιοθετήσουν ως πρότυπο τις πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπη. «Αυτό θα πω με απόλυτη ειλικρίνεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο και μεθαύριο», δήλωσε, ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι... παραινέσεις της θα είναι καλοδεχούμενες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: