Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Μπούμερανγκ η εξεταστική για το ΠΑΣΟΚ: Ετοιμάζουν "ταμπλά" για τον Γ. Παπακωνσταντίνου;

Καθεστωτικό απόπλυμα του London School of Economics πες αλεύρι;

Ο πολιτικός φόβος του Γ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι στήνεται σκηνικό παραπομπής του, διότι τον "ξεφορτώνεται" ο Ε. Βενιζέλος για να σηματοδοτήσει, εκτός των άλλων, και τη νέα εποχή

Με τα σενάρια να οργιάζουν, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα περάσει την Τρίτη το κατώφλι της εξεταστικής επιτροπής για τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009. Ο ίδιος ο υπουργός νιώθει πια ανασφάλεια και διαμαρτύρεται στους δημοσιογράφους, κυρίως διότι βλέπει ότι τον εγκαταλείπουν τα κέντρα και τα μίντια που τον στήριζαν...

Ο πολιτικός φόβος του Γ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι στήνεται σκηνικό παραπομπής του, διότι τον "ξεφορτώνεται" ο Ε. Βενιζέλος για να σηματοδοτήσει, εκτός των άλλων, και τη νέα εποχή, αλλά χωρίς να διαταράξει τη συμφωνία που έχει με τον Γ. Παπανδρέου (που δεν έχει κληθεί στην εξεταστική). Και λένε ορισμένοι ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση "εργάζονται" τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν "χρεωθεί" την εξεταστική...

Οι "επιβαρυντικές" καταθέσεις για τον τ. υπουργό Οικονομικών, αλλά και για τον τ. πρωθυπουργό, είναι του γενικού διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου.



Γ. Προβόπουλος: Είχα ενημερώσει, ήθελα μέτρα

Η άποψη του Γ. Προβόπουλου είναι πως το τελευταίο τρίμηνο του 2009 "θα μπορούσαν και θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ληφθούν πολύ γενναία, πολύ φιλόδοξα μέτρα που να ανακόψουν αυτή τη δυσμενή δυναμική, κάτι το οποίο δεν έγινε, όπως ξέρουμε όλοι. Μπορεί να μην είχαν τεράστια επίπτωση στο έλλειμμα, μπορεί το 13% για παράδειγμα να ήταν στο 10% ή στο 11% ή στο 11,5%, δηλαδή πάλι διψήφιο, όμως θα είχαν μια τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές".

Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά πως "ήταν δύσκολο, αλλά όχι αναπόφευκτο" να αποφευχθεί η κρίση δανεισμού, ενώ εμμέσως πλην σαφώς θεωρεί ατυχή τη δήλωση Παπακωνσταντίνου για τον "Τιτανικό": οι αγορές "δεν νομίζω ότι περιμένουν μια δήλωση, έστω και ατυχή, ενός υπουργού περί 'Τιτανικού' για να κρίνουν αν η χώρα είναι σε κατάσταση αρνητική" είπε.

Επιπροσθέτως ο Γ. Προβόπουλος επιβεβαίωσε ότι πριν από τις εκλογές είχε ενημερώσει Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου (που πήγε μαζί με Γ. Παπακωνσταντίνου, Λ. Κατσέλη...) για την πορεία του ελλείμματος, γεγονός που έκανε τον ΛΑΟΣ να θεωρεί ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς - πάντως ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης, που εκπροσωπεί το κόμμα στην εξεταστική, δεν γνώριζε την ανακοίνωση και μάλλον δεν συμφωνεί με τη θέση αυτή.



Το "κατηγορώ" από τον "μίστερ χρέος"

Βέβαια τα περισσότερα τα είπε ο Π. Χριστοδούλου, ο οποίος άρχισε πρώτος τον χορό των καταθέσεων "κατηγορίας" και "έβαλε στο κάδρο" και τον Γ. Παπανδρέου με την περίφημη δήλωσή του (στις 4 Μαρτίου 2010) ότι θα πάει στο ΔΝΤ και ότι "έχει το πιστόλι πάνω στο τραπέζι". Είπε ότι είχε εκδώσει μια πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων, αλλά έγιναν οι δηλώσεις που "ήταν μια ατυχής τοποθέτηση για τις αγορές". Παραδέχθηκε δε ότι διαφώνησε λέγοντας ότι "εγώ απλώς αρκέστηκα σαν τεχνοκράτης να πω 'μη μου χαλάτε την αγορά'".

Για τον Γ. Παπακωνσταντίνου ο Π. Χριστοδούλου είχε δύο επιβαρυντικά σημεία:

* "Τιτανικός": "Ήταν μια ατυχής έκφραση. Συμφωνούμε πως ήταν μια ατυχής έκφραση".

* Διαρκείς αναθεωρήσεις του ελλείμματος του 2009: είπε ότι είχε βγάλει μία πετυχημένη έκδοση ομολόγων, είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν "και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σε ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: