Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Ασφυκτιά ο Ομπάμα στην πίεση από το Ισραήλ και τους Ρεμπουμπλικανούς..

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Δύση έχει ακόμη μερικά χρόνια στη διάθεσή της για να αποθαρρύνει το Ιράν από την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας. Η δήλωση αυτή αποτελεί στην ουσία και την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης Ομπάμα σχετικά με την αντιμετώπιση του Ιράν.

Αντιθέτως, το Ισραήλ έχει προσδιορίσει τη δική του κόκκινη γραμμή στην ιρανική δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου. Η τακτική διαφορά των κυβερνήσεων Ομπάμα - Νετανιάχου είναι μόνο ένα στοιχείο της αντιπαράθεσης των δύο κρατών, αλλά είναι μάλλον το βασικό.


Τις προσεχείς ημέρες οι ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα απευθυνθούν στο συνέδριο της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημόσιων Υποθέσεων, η οποία χαρακτηρίζεται ένα από τα πιο ισχυρά λόμπι της αμερικανικής πολιτικής.

Σε πρόσφατες συναντήσεις του με Αμερικανούς γερουσιαστές και αξιωματούχους, όπως τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τομ Ντονίλον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει σαφώς ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να τροποποιήσει τη στάση της και τη ρητορική της σχετικώς με το Ιράν, την οποία φαίνεται να εκτιμά ως μετριοπαθή ή και ευνοϊκή.

Πριν από την ομιλία του στο συνέδριο λοιπόν, ο Μπαράκ Ομπάμα καλείται να επιβεβαιώσει την πρόθεση της κυβέρνησής του να εμπλακεί σε πόλεμο για να αποτρέψει τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν, καθώς η σχέση του με το Ισραήλ έχει σημασία για την προεκλογική του εκστρατεία. Οι αντίπαλοί του για την προεδρία σχολίασαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διακινδυνεύει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ, ενώ συγχρόνως δεν διαθέτει πυγμή στην προσέγγιση του Ιράν.

Η ισραηλινή άσκηση πίεσης προς την αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να αποδίδει. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις απαιτήσεις από την ομιλία του προέδρου στο συνέδριο, σχολιάζουν όμως ότι «έχουμε ανάγκη να αποδείξουμε και άλλα» στοιχεία της καλής διάθεσης και της συνεργασίας των δύο κρατών.

Συγχρόνως το Ιράν, για το οποίο ανεξάρτητοι οργανισμοί υποστηρίζουν ότι ετοιμάζεται για τις βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής με κλιμάκωση της καταστολής των αντιφρονούντων, σχολιάζει ότι προτιμά τη συνεργασία με τη Δύση. Ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί υποστηρίζει ότι το Ιράν επιλέγει «διαπραγμάτευση, συνεργασία και αλληλεπίδραση» για την αντιμετώπιση του πυρηνικού του

Δεν υπάρχουν σχόλια: