«Νόμος» όχι το δίκιο του εργάτη αλλά τα συμφέροντα των μονοπωλίων
Για «κύρωση» στη Βουλή οι διατάξεις του αντιλαϊκού τερατουργήματος
Με την κατάθεση στη Βουλή και για την ενσωμάτωση στο «εθνικό δίκαιο» των διατάξεων του «Συμφώνου Σταθερότητας» της ΕΕ, συνεχίζει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου την αντιλαϊκή καταιγίδα των παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κοιναγορίτικων μονοπωλίων.
Η μόνιμη φτώχεια και η εξάπλωσή της σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, η διαμόρφωση φτηνότερων ευέλικτων εργατών, η διάλυση των κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες, αλλεπάλληλων μέτρων για τη «δημοσιονομική προσαρμογή» και λήψη νέων σε περίπτωση «αποκλίσεων» μπαίνει στην ημερησία διάταξη της πολιτικής τους.
Το δημοσιονομικό σύμφωνο προβλέπει:
Ολες οι χώρες που το υπογράφουν, δεσμεύονται να εισαγάγουν στο Σύνταγμά τους ή με νόμο κανόνες ισοσκέλισης του προϋπολογισμού τους για «πλεονασματικούς προϋπολογισμούς» ή με ανώτερο έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ.
Σε περίπτωση που ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο του 0,5%, θα ενεργοποιείται ένας αυτόματος μηχανισμός «διόρθωσης» και μέσω της λήψης μέτρων θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι το έλλειμμα θα επανέλθει στον αρχικό στόχο.
Την επιβολή κυρώσεων για χώρες που θα ξεπεράσουν το 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα.
Εάν ένα κράτος - μέλος ξεπερνά το όριο του 3% μπορεί να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο δικαιούται να επιβάλει πρόστιμο μέχρι 0,1% του ΑΕΠ σε βάρος του. Το πρόστιμο θα καταβάλλεται στο νέο ταμείο δανειοδότησης χωρών της Ευρωζώνης.
Τα κράτη - μέλη με δημόσιο χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά 1/20 ανά έτος (μέσος όρος).
Τα κράτη - μέλη που υπόκεινται σε «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», θα πρέπει να καταρτίζουν αυτόματα «δημοσιονομικά και οικονομικά προγράμματα» (δηλαδή μνημόνια) για τη διόρθωσή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητά αναθεώρηση του προϋπολογισμού σε περίπτωση που ένα κράτος - μέλος παρουσιάζει απόκλιση από τους «δημοσιονομικούς στόχους».
Οι χώρες που αποδέχονται το σύμφωνο δεσμεύονται να υποστηρίζουν πάντα οικονομικές κυρώσεις για τις απείθαρχες χώρες που εντοπίζει η Κομισιόν. Μέχρι σήμερα, απαιτούνταν ειδική πλειοψηφία χωρών για την επιβολή κυρώσεων.
Στο ίδιο νομοθέτημα έχουν περιλάβει τις διατάξεις για την κύρωση του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με βάση το μερτικό που της αναλογεί, θα συνεισφέρει με 450,7 εκατ. ευρώ από φέτος και για καθένα από τα επόμενα 4 χρόνια, συνολικά δηλαδή πάνω από 1,8 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου