Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Συνθήματα και πραγματικότητα


ΤΟ ΚΑΛΠΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ: «Μπαίνουμε για τα καλά προς ακόμα μία προεκλογική περίοδο (...) το "Αυτοδύναμη Ελλάδα" είναι ένα πετυχημένο επικοινωνιακά σύνθημα: Αποκρύπτει τεχνηέντως τον πραγματικό στόχο του κόμματος που είναι η εξουσία, κάνοντάς τον την ίδια στιγμή να μοιάζει με έναν πανεθνικό, υπερκομματικό οργανισμό που δουλεύει σε βάθος χρόνου για το καλό της χώρας» (αναφορά στο ΠΑΣΟΚ /στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).


ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: «Ελληνική παραγωγή, οικονομία και εξαγωγές: "Ψωροκώσταινα"; Οχι ακριβώς (...) Η αύξηση της αξίας των εξαγωγών (37%) σε συνδυασμό με την υποχώρηση των εισαγωγών (-10%) είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 10,9 δισ. ευρώ (σε 20,8 δισ. το 2011
 
έναντι 31,7 δισ. το 2010) (...) Σημαντικότερο ρόλο έπαιξαν τα καύσιμα (...) αλλά και τα βιομηχανικά προϊόντα που εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη κατηγορία εξαγόμενων προϊόντων (46% του συνόλου των εξαγωγών) (...) προκύπτει (...) είσοδο 15 νέων προϊόντων, κυρίως από τους κλάδους των δομικών υλικών, των μηχανημάτων-συσκευών, λιπασμάτων, αλλά και των τροφίμων-ποτών (φράουλες, καπνιστά ψάρια, νερά). Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών εκπροσωπεί το 11,52% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Τη μερίδα του λέοντος αποσπούν τα προϊόντα πετρελαίου ξεπερνώντας το 28,7% της συνολικής αξίας των εξαγωγών (...) Οι επιδόσεις των προϊόντων αργιλίου ενίσχυσαν σημαντικά τον κλάδο των βιομηχανικών δομικών υλικών με ποσοστό συμμετοχής 11,94% (...) Σημαντική αύξηση εξαγωγών, αλλά και σταθεροποίηση του ποσοστού συμμετοχής τους στο σύνολο των εξαγωγών προκύπτει για τα προϊόντα του κλάδου των μηχανημάτων-εξοπλισμού με ποσοστό 4,52% του συνόλου» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).


ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΝΕ: «Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία των Γάλλων (το 8%) αναγορεύει την ασφάλεια και τη μετανάστευση ως τα κύρια προβλήματά του - έναντι 42% που ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος στην αγοραστική δύναμη και 30% στην ανεργία, η οποία έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1999. Παράλληλα, οι οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι η επιτυχής αντιμετώπιση του τρομοκράτη της Τουλούζης δεν θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε θα τους κάνει να αλλάξουν γνώμη - έναντι 17% που εκτιμά το αντίθετο» (από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: