«Guardian»: Οι όμιλοι κάθονται πάνω σε βουνά ρευστού και οι λαοί υποφέρουν!!
«H Tρίτη ήταν μια καλή μέρα για τη δημοκρατία αλλά μια κακή μέρα για την Ανγκελα Μέρκελ» γράφει το γερμανικό «Der Spiegel» αποδεικνύοντας περίτρανα ότι στην Ευρώπη ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γιατί το ιρλανδικό δημοψήφισμα, που ανακοινώθηκε για το δημοσιονομικό σύμφωνο, δεν απέχει πολύ από το δημοψήφισμα που ζητούσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ολοι αναγνωρίζουν ότι ουσιαστικά αυτό που θα κληθούν να ψηφίσουν οι Ιρλανδοί είναι ένα «ναι» ή «όχι» στο ευρώ. Για τη Γερμανίδα καγκελάριο αναμφίβολα η ιρλανδική απόφαση δεν είναι ευχάριστη και ενδεχομένως ένα ιρλανδικό «όχι» θα της δημιουργούσε αρκετά προβλήματα στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Σε άρθρο της η «Guardian» με τίτλο «Το ιρλανδικό δημοψήφισμα θα επιφέρει πλήγμα στη λιτότητα» σημειώνει ότι ένα ιρλανδικό «όχι» θα αποτελούσε ουσιαστικά μια επιβεβαίωση του κινδύνου που αντιμετωπίζουν σήμερα οι περισσότερες κυβερνήσεις που εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας: την απόρριψη αυτής της πολιτικής από το εκλογικό σώμα, μιας πολιτικής που σχεδιάστηκε από το Βερολίνο για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.
«Δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η λιτότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη μεταφορά εισοδημάτων από τους εργαζομένους και τους φτωχούς στο κεφάλαιο και τους πλούσιους. Ενας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι ότι δεν υπάρχουν πια λεφτά. Είναι απολύτως αναληθές. Οι εταιρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη κάθονται πάνω σε βουνά ρευστού, αυτή είναι η αιτία που τα κέρδη των εταιριών αυξάνουν» επισημαίνει η «Guardian». Είναι βέβαιο ότι θα ασκηθούν στον ιρλανδικό λαό ασφυκτικές πιέσεις να πει «ναι» στο νέο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας.
Το «ναι» θα σημάνει τη συνέχιση του εφιάλτη, το «όχι» θα είναι ένα πλήγμα προς όφελος όλων των θυμάτων της λιτότητας αλλά και όλων των δημοκρατών της Ευρώπης. Υπό όλες τις συνθήκες το γεγονός ότι το δημοψήφισμα θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον Ιούνιο πιθανότατα θα επιβραδύνει τις διαδικασίες εφαρμογής της Συνθήκης - προαπαιτούμενο κατά το Βερολίνο για την ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.
Πάντως δεν αποκλείεται, υπό την απειλή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, το Δουβλίνο να διαπραγματευτεί σκληρά και να πετύχει τελικά περαιτέρω μείωση του επιτοκίου για το δάνειο των 85 δισ. ευρώ που έχει λάβει. Μάλιστα ακούγονται και φωνές στον πολιτικό κόσμο που ζητούν «κούρεμα» του χρέους, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Παρά την εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγικότητας το 2011, οι προβλέψεις για το 2012 είναι δυσοίωνες, με την ιρλανδική οικονομία σε νέο κύκλο ύφεσης, την ανεργία στο 15% και τις τιμές των ακινήτων να έχουν χάσει το 60% της αξίας τους..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου