«Όχι στους παλιούς με τα νέα κόμματα»
Ως κάλπικο κι εκβιαστικό αντιμετωπίζει το ΚΚΕ το νέο «προεκλογικό» δίλημμα «κυβέρνηση μνημονίου ή χάος» και επιτίθεται στο επιχείρημα ότι το κριτήριο της ψήφου πρέπει να είναι η διακυβέρνηση της χώρας και δη η «αποτελεσματική» διακυβέρνηση, όπως την εννοούν τα κόμματα του μνημονίου.
Όπως έχει διαφανεί και από τη ρητορική των Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ αλλά και των μίντια, επισημαίνει η ηγεσία του ΚΚΕ, με τον όρο «αποτελεσματική», υπονοείται η πλήρης υλοποίηση των μνημονίων. Και τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις ως γνωστόν δεν επιδέχονται επαναδιαπραγμάτευση, τονίζει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες η Αλέκα Παπαρήγα, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική τόσο προς τον Σαμαρά όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Περισσός έχει εδώ και καιρό μιλήσει για το ζήτημα της εξουσίας της εργατικής τάξης, η οποία είναι στρατηγικός του στόχος και δη πρώτης γραμμής ακόμη και στις παρούσες συνθήκες της επιβολής των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων και της πολιτικής που τις συνοδεύουν. Για το ΚΚΕ δεν υφίσταται «έκτακτη κατάσταση», αντιθέτως, σύμφωνα με την ανάλυσή του, η οξυμμένη αντεργατική επίθεση είναι νομοτελειακή στις καπιταλιστικές συνθήκες και μάλιστα σε περίοδο βαθιάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. «Την τρόικα τη νομιμοποιεί η υπογραφή στο Μάαστριχτ και η δήλωση ότι ό,τι και να γίνει θα μείνουμε εντός Ε.Ε.» σημείωνε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την περασμένη Τρίτη.
Η θέση του κόμματος για τις προσεχείς εκλογές που κωδικοποιήθηκε με το σλόγκαν «ισχυρό ΚΚΕ - αδύναμη κυβέρνηση» έτυχε της υποδοχής αρνητικών και ειρωνικών σχολίων στη βάση του σκεπτικού ότι δεν είναι δυνατόν ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να μη διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία. Το ΚΚΕ όμως απαντά άλλο «διακυβέρνηση» μέσα σε καπιταλιστικές συνθήκες παραγωγής και άλλο εξουσία της εργατικής τάξης (και όχι του ΚΚΕ).
Μάλιστα, η Αλέκα Παπαρήγα για να υποστηρίξει τη θέση του ΚΚΕ, είπε πριν από λίγες μέρες ότι, αν οι εκλογές μπορούσαν να οδηγήσουν σε φιλολαϊκή κυβέρνηση ή εξουσία, «θα είχε καταργηθεί προ πολλού το γενικό εκλογικό δικαίωμα» ή τα αστικά κόμματα «θα είχαν πάρει τα μέτρα τους την άλλη μέρα για ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος». Παρέπεμψε δε στην ανάδειξη της ΕΔΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές του ’58, γεγονός που, όπως είπε, ακολουθήθηκε από τις εκλογές βίας και νοθείας το ’61.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου