Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΣΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

Άπαιχτος ο Κάστρο..
-Φιντέλ προς Βενέδικτο: «Τι δουλειά κάνει ένας Πάπας;»


Με τον Φιντέλ Κάστρο συναντήθηκε χθες ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος κατά την τελευταία ημέρα της τριήμερης επίσκεψης του στο νησί. Φιντέλ και Ποντίφικας αστειεύτηκαν για την ηλικία τους, ενώ ο Πάπας δεν παρέλειψε ν' ασκήσει κριτική σε κομμουνισμό και αμερικανικό εμπάργκο, ζητώντας περισσότερες ελευθερίες για τον λαό.
Μετά την χθεσινή μεγάλη λειτουργία στην Αβάνα, όπου παρευρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ο Φιντέλ επισκέφθηκε τον Πάπα στην πρεσβεία του Βατικανού, κάτι που δεν συνηθίζεται αφού συνήθως οι ηγέτες και οι σημαντικές προσωπικότητες που φθάνουν στην Κούβα, είθισται να επισκέπτονται εκείνοι τον Κάστρο, οι δημόσιες εμφανίσεις του οποίου είναι όλο και πιο σπάνιες αφότου αρρώστησε το 2006.



Εκπρόσωπος του Βατικανού περιέγραψε ως «ζωντανή και εγκάρδια» την μισής ώρας συνάντηση, ενώ οι φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα δείχνουν τους δυο άνδρες να χαιρετιούνται και να χαμογελούν.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, συζητήθηκαν θέματα της Εκκλησίας αλλά και η αδυναμία της επιστήμης να λύσει όλες τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ο Φιντέλ φέρεται να δήλωσε ικανοποιημένος που ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄και η Μητέρα Τερέζα αγιοποιήθηκαν γιατί και οι δυο «έκαναν πολλά για την Κούβα», ενώ ζήτησε από τον Βενέδικτο να του στείλει βιβλία για διάφορα ερωτήματα που έχει.


«Τι δουλειά κάνει ο Πάπας;»
Ο Κάστρο φέρεται επίσης να επεσήμανε στον Πάπα ότι παρακολούθησε όλη του την επίσκεψη από την τηλεόραση και μάλιστα σε κάποιο σημείο δεν δίστασε να ρωτήσει τον Βενέδικτο: «Τι κάνει ένας Πάπας;». Ο Ποντίφικας του περιέγραψε τον ρόλο του στα πλαίσια της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ όταν ο Φιντέλ σημείωσε ότι έχουν περίπου την ίδια ηλικία, ο Πάπας απάντησε τονίζοντας: «Ναι, είμαι γέρος, αλλά μπορώ ακόμη να εκτελώ τα καθήκοντά μου».


Ο Ποντίφικας θα κλείσει τα 85 του χρόνια τον Απρίλιο και ο Κάστρο θα γίνει 86 τον Αύγουστο.


Απ' ότι φαίνεται πάντως, κατά την συνάντηση, ο Πάπας Βενέδικτος δεν έθιξε τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα στα οποία έκανε αναφορά κατά τις ομιλίες του, ασκώντας κριτική τόσο στο κομμουνιστικό σύστημα, όσο και στο 50ετές εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα, το οποίο «βαραίνει αδίκως» όπως είπε τον λαό. Στα δημόσια σχόλιά του, ο Βενέδικτος δήλωσε ότι επιθυμεί μια κουβανική κοινωνία με περισσότερα δικαιώματα, όπου κανείς δεν θα στερείται βασικές ελευθερίες και κάλεσε τον λαό να αναζητήσει την «αυθεντική ελευθερία».


Σκοπός της παπικής επίσκεψης ήταν να ενισχυθούν οι δεσμοί της Κούβας και της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία έχει χάσει σημαντικό έδαφος κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του Φιντέλ Κάστρο. Ωστόσο απ' όταν ανέλαβε την διοίκηση ο αδελφός του, Ραούλ, έδειξε διάθεση να βελτιώσει τις σχέσεις με την Εκκλησία.

1 σχόλιο:

The Kom είπε...

Αναρωτιέμαι ποίος απ τους δύο είναι ο πραγματικά Άγιος;

Αυτός που μετά απο 50 χρόνια εμπάργκο φρόντησε ώστε ο λαός του να μην έχει ούτε έναν άστεγο, και να προσφέρει το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο;

Η αυτός που θεωρεί "θέλημα" και "σχέδιο" του Θεού την φτώχεια και την δυστυχία του κόσμου, φυλάσοντας παράλληλα τα λεφτά των καπιταλοκανίβαλων στην "ιερή" και "αγία" Τράπεζα του Βατικανού;

Δε πάει να μαζέψει τους παιδόφιλους υπαλλήλους του που έχουν ρημάξει ότι παιδικό βρακί υπάρχει, μιλάει και για "αυθεντική ελευθερία" το καθίκι (ή μήπως αυτή εννοεί;)... Μας προέκυψε και κώλο-υπερόπτης ο "εκλεκτός" του Θεού!

Άει σιχτίρ!