Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

800 δισ. ευρώσυμφωνία για «τείχος προστασίας»στο Eurogroup

Μια στο καρφί και μια στο πέταλλο..

Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αν δεν αποπληρώσει εγκαίρως τα ομόλογα

Σε συμφωνία για την ενίσχυση του «τείχους προστασίας» από την κρίση χρέους κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup, αποφασίστηκε η ενίσχυση των πόρων των ταμείων στήριξης στα 800 δισ. ευρώ περίπου. «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αν δεν μπορέσει να αποπληρώσει εγκαίρως ομόλογα που έχει εκδώσει υπό ξένο δίκαιο, οι κάτοχοι των οποίων έχουν αρνηθεί να τα ανταλλάξουν στο πλαίσιο του PSI», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.


Το ποσό θα αποτελείται από νέα κεφάλαια 500 δισ. ευρώ μέσω του μόνιμου ταμείου στήριξης (ESM) από τον Ιούλιο και άλλα 200 δισ. ευρώ που ήδη υφίστανται μέσω του προσωρινού ταμείου στήριξης (EFSF).

Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 800 δισ. ευρώ περίπου, αν συμπεριληφθούν τα 53 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί ως διμερή δάνεια και τα 49 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο βοήθειας που αποφασίστηκε κατά της κρίσης (EFSM).

Το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των πόρων που έχουν ήδη δαπανηθεί ή για τους οποίους έχουν δοθεί δεσμεύσεις.
Έπειτα από επεισοδιακή, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, συζήτηση, τα 17 κράτη του ευρώ συμφώνησαν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή που προέκριναν χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, όπου η κοινή γνώμη διάκειται αρνητικά στην παροχή επιπλέον βοήθειας.

Το EFSF διαθέτει συνολική χρηματοδοτική ισχύ ύψους 440 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 240 δισ. ευρώ θα λειτουργούν ως μαξιλάρι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τους επόμενους 15 μήνες, όταν ο EFSF και ο ESM θα λειτουργούν παράλληλα.

Το ποσό των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ αναφέρθηκε χθες το βράδυ από τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα συνυπάρχουν μέχρι τα μέσα 2013, διευκρίνισε η Μαρία Φέκτερ.

Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αν δεν αποπληρώσει εγκαίρως ομόλογα που έχει εκδώσει υπό ξένο δίκαιο, οι κάτοχοι των οποίων έχουν αρνηθεί να τα ανταλλάξουν στο πλαίσιο του PSI, είπε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι επεκτείνουν την περίοδο αποδοχής της προσφοράς έως τις 4 Απριλίου για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο που είναι επιλέξιμα για την ανταλλαγή. Η απόφαση ελήφθη ώστε να δοθεί στους ομολογιούχους η περαιτέρω δυνατότητα να προσφέρουν τα ομόλογα τους στην ανταλλαγή», τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι δεν συνιστά χρεοκοπία εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει εγκαίρως τα ομόλογα ξένου δικαίου που δεν έχουν ανταλλαγεί», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: