Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

MOODY'S: ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ

 Το σύνδρομο του φοβισμενου θεατή..

Πρώτα ήρθαν για την Ελλάδα αλλά έμειναν όλοι σιωπηλοί.. 
Μετά για την Ιρλανδία.. Ύστερα για την Πορτογαλία.. Μετά για την Ιταλία.. 
Σήμερα για την Ισπανία κι αύριο για την Σλοβενία την Μάλτα την Αγγλία.. 
Θα έρθουν στο τέλος για για μένα αλλά δεν θα έχει κανείς να διαμαρτυρηθεί..

Την ώρα που οι προβολείς είναι πάλι στραμμένοι στην Ελλάδα, στις... εκκρεμότητες του νέου Μνημονίου και στις προετοιμασίες του σημερινού Eurogroup, χτύπησε και πάλι ο οίκος αξιολόγησης Moody's με μαζικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών. Στο στόχαστρο της Moody's βρέθηκαν η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Σλοβακία - με πιο σκληρή την περίπτωση της Ισπανία, η οποία υποβαθμίστηκε κατά δύο μονάδες.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης επισήμανε ότι θεωρεί αρνητικές τις προοπτικές της Βρετανίας, της Αυστρίας και της Γαλλίας, τις οποίες δεν υποβάθμισε μεν, αλλά προειδοποιεί ότι μπορεί να το κάνει.

Η Moody's ήταν λιγότερο... βάρβαρη από τη Standard & Poor's, η οποία τον προηγούμενο μήνα είχε δώσει ακόμη χειρότερους βαθμούς, αλλά είναι ο πρώτος οίκος που αμφισβητεί την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας. Στην ανακοίνωσή της, η Moody's αναφέρει ότι ανησυχεί για την ικανότητα της Ευρώπης να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να παράσχει τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους. Εξηγεί επίσης ότι η πολιτική λιτότητας από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδέχεται να υπονομευθεί από την αδύναμη κατάσταση της οικονομίας. Ωστόσο, οι αναλυτές της επισημαίνουν ότι οι υποβαθμίσεις στις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών οικονομιών ήταν περιορισμένες "εξαιτίας της δέσμευσης των ευρωπαϊκών αρχών να διατηρήσουν τη νομισματική ένωση και να εφαρμόσουν όποιες μεταρρυθμίσεις απαιτούνται για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών". Πρώτη αντέδρασε, και δη εξαιρετικά... ήπια, η Βρετανία, διά στόματος του υπουργού της των Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν, ο οποίος τόνισε πως η κίνηση της Moody's επιβεβαιώνει ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της για μείωση των ελλειμμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η γαλλική αντίδραση. "Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τις δράσεις τόνωσης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, ειδικότερα ως προς τη μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης της πρόνοιας, της απασχόλησης και της μείωσης των ελλειμμάτων", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.

Κατσάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ισπανία

Όσον αφορά την Ισπανία, τώρα, εκτός από την υποβάθμιση από τη Moody's, ετοιμάζεται να υποστεί και την... κατσάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό διότι καθυστερεί να προχωρήσει στις περικοπές που υποσχέθηκε, καθώς πλησιάζουν περιφερειακές εκλογές. Η είδηση ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται να αναλάβει δράση εναντίον της νέας ισπανικής κυβέρνησης δεν επιβεβαιώνεται, ωστόσο φαίνεται ότι και ο Μαριάνο Ραχόι έχει ζηλέψει τις πρακτικές των Ελλήνων ομολόγων του. Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν θεωρεί ότι η κυβέρνησή του "φούσκωσε" το δημόσιο έλλειμμα που παρέλαβε από την κυβέρνηση Θαπατέρο, ώστε να παρουσιάσει το 2012 καλύτερες επιδόσεις στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: