Καταργούν τις Συμβάσεις για να "σώσουν" τον κατώτατο..
Πολλαπλάσια μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με αυτή που εμφανίζεται να ζητεί η τρόικα, προσφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναζητώντας μια επικοινωνιακή νίκη στις πιέσεις για μείωση του κατώτατου μισθού.
Κατάργηση της μετενέργειας και "πάγωμα" των μισθών για τρία χρόνια αντιπροτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα
Έτσι η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων (μέσω της κατάργησης της εξάμηνης περιόδου μετενέργειας), το τριετές "πάγωμα" μισθών και ωριμάνσεων και η ευχέρεια των επιχειρήσεων να αλλάζουν κατά το δοκούν τις εργασιακές σχέσεις τίθενται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ως αντίβαρο στις πιέσεις της τρόικας για κατάργηση τόσο του κατώτατου μισθού όσο και των δώρων (13ου και 14ου).
Οι διαβουλεύσεις στο υπουργείο Εργασίας συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο, ωστόσο όλα φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσουν μετά την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με την Α. Μέρκελ, τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και τις ηγεσίες των κομμάτων της συγκυβέρνησης, προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για το μέγεθος του "κουρέματος" των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και σε ΔΕΚΟ - τράπεζες που απαιτούν οι δανειστές και κατέχει πρωτοκαθεδρία στο νέο Μνημόνιο και είναι σε απόλυτη σύνδεση με την ολοκλήρωση του PSI.
Έμποροι, ΣΕΒ, αλλά και η ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται να ακολουθούν στο θέμα των μισθών τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας, ζητώντας παρέμβαση στον πυρήνα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (πάγωμα κατώτατων μισθών και ωριμάνσεων τα επόμενα τρία χρόνια, που ουσιαστικά θα μειώσει και τους κατώτατους μισθούς κατά 4%, μείωση του μη μισθολογικού κόστους τουλάχιστον κατά 10% που θα εξοικονομήσει για τις επιχειρήσεις τουλάχιστον 2 δισ. τον χρόνο), αλλά και παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία για μεγαλύτερη ευελιξία με πριμοδότηση μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, όπως επιζητεί η τρόικα, και σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο εξετάζει η παρέμβαση να γίνεται με χρήση του διευθυντικού δικαιώματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου