Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΕΝΕΡΓΕΙΑ : ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ..

Ιδού οι νυμφίοι έρχονται εν τω μέσω της μνημονιακής νυκτός


Με ροδοπέταλα έστρωσε η κυβέρνηση τον δρόμο των ιδιωτών, ώστε να κατακτήσουν οριστικά τον εγχώριο ενεργειακό τομέα, προσφέροντας έναντι πινακίου φακής τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού λαού. (Σόϊμπλε χθες: Η ελλάδα διέθετε με το κράτος ένα απαράδεκτα υψηλό μερτικό της αγοράς Δεν ξέρω αν καταλάβατε.. Στο ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας αναφερόταν ο ναζιστής τοκογλύφος!!!)


Τα όσα περιλαμβάνει το μνημόνιο αναφορικά με τον τομέα ενέργειας είναι η μία πλευρά του λόφου. Η άλλη αφορά το οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται.. Στην Ενέργεια για παράδειγμα και μέσα στην θύελλα του μνημονίου η λεηλασία εξελίσσεται ως εξής:


1. Σε συρρίκνωση και οικονομική ασφυξία τη ΔΕΗ, παίρνοντας τις καλύτερες μονάδες της, όλων των κατηγοριών, για να παραδοθούν στους ξένους ιδιώτες, με πρόσχημα τον ανταγωνισμό. Παρ’ όλα αυτά, σχεδόν το 32% της παραγωγής ελέγχεται ήδη από ιδιώτες, ένα ποσοστό που ξεπερνά τα αντίστοιχα άλλων χωρών της Ε.Ε.



Παράλληλα ο καλύτερος συνεργάτης της τρόικας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πέρασε από τη Βουλή, μόλις λίγα 24ωρα πριν από την ψήφιση του «Μνημονίου 2», τη διάταξη που ανοίγει τον δρόμο στους ιδιώτες να αλώσουν και τον τομέα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


2. Σε απαξίωση και μαρασμό τη ΔΕΠΑ, μία επιχείρηση που δικαιωματικά θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του πρωταγωνιστή στα ενεργειακά συστήματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόσο λόγω θέσης όσο και λόγω μεγάλης τεχνογνωσίας σε θέματα μεταφοράς, διανομής και εμπορίας φυσικού αερίου. Αντίθετα, η επιχείρηση αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, ενώ με τα γεωστρατηγικά «παιχνίδια» Τούρκων και Ρώσων κινδυνεύει να βρεθεί στο σημείο να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χώρας. 3. Σε ξεπούλημα των Ελληνικών Πετρελαίων, του μεγαλύτερου συγκροτήματος διύλισης πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Εδώ η υπόθεση περιπλέκεται, καθώς εμπλέκεται και ο όμιλος Λάτση. Η κοινή απόφαση με το Δημόσιο να πουλήσουν τη συμμετοχή στη ΔΕΠΑ (35% τα ΕΛ.ΠΕ. και αντίστοιχο ποσοστό το Δημόσιο) δημιουργεί ερωτήματα για τα μελλοντικά σχέδια του μεγαλοεπιχειρηματία, εάν δηλαδή σχεδιάζει να εξαγοράσει το ποσοστό του Δημοσίου στον πετρελαϊκό όμιλο ή εάν έχει αποφασίσει να αποχωρήσει και από αυτόν. Το τελευταίο διάστημα οι φήμες είναι έντονες και αντικρουόμενες...


Εκτός από τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων στην ηλεκτρική ενέργεια (παραγωγή, μεταφορά, διανομή), τον οποίο επιβάλλουν με στόχο να κατακερματιστεί η ΔΕΗ και να πουληθεί πιο φθηνά, οι τροϊκανοί φροντίζουν να διαμορφώσουν τις συνθήκες ώστε οι ιδιώτες να βρουν μία αγορά έτοιμη να τους δώσει αμέσως μεγάλα κέρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: