Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ «ΕΙΔΑΝ» ΠΟΙΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ

Επιδίωκαν μόνον υλικές ζημιές..


Απαντήσεις από τα στοιχεία του ίδιου του εμπρηστικού μηχανισμού αλλά και από τις κάμερες των σταθμών του Μετρό, αναζητά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οι διωκτικές Αρχές φέρονται να έχουν αρκετά στοιχεία για τους δράστες της επίθεσης που είχε σχεδιαστεί σε βαγόνι του Μετρό το απόγευμα του Σαββάτου.

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζονται ο μηχανισμός που βρέθηκε τελικά άθικτος και η σακούλα μέσα στην οποία ήταν τοποθετημένος, για να εντοπιστούν τυχόν αποτυπωμάτων.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν έχει εντοπιστεί βιολογικό υλικό. Πάντως, η έρευνα συνεχίζεται αφού το γεγονός πως ο μηχανισμός βρέθηκε άθικτος γεννά ελπίδες ότι είναι πιθανό να κρύβει αξιοποιήσιμο υλικό. Η έκρηξη πάντως απετράπη από λάθος που έκαναν οι δράστες στη συνδεσμολογία, αφού ο μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος.



Η Αντιτρομοκρατική εστιάζει τις έρευνες σε νεαρό άνδρα, ο οποίος φέρεται ότι μπήκε στο Μετρό από τον σταθμό του Συντάγματος και αποβιβάστηκε στον τερματικό σταθμό του Αιγάλεω στις 17.18 το Σάββατο. Ο νεαρός κουβαλούσε την πράσινη χάρτινη σακούλα, μέσα στην οποία είχε κρυμμένη τη βόμβα σε σακ βουαγιάζ. Στο τηλεφωνικό κέντρο που έχει διατεθεί στους πολίτες για την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τον βομβιστή του Σαββάτου έχουν φτάσει πληροφορίες για νεαρό άνδρα, ο οποίος έβγαλε τη σακούλα λίγο προτού σταματήσει το Μετρό στον σταθμό του Αιγάλεω.


Φεύγοντας από το βαγόνι ενεργοποίησε τον μηχανισμό ανάφλεξης της βόμβας, ο οποίος ευτυχώς δεν λειτούργησε.


«Ενα λάθος στην κατασκευή της βόμβας είναι αυτό που αποσόβησε την έκρηξη. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό χτύπημα, ακόμη και αν έμεινε ανολοκλήρωτο», επισημαίνει ανώτερος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής. Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στην Αστυνομία είναι πως δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τη βόμβα, αντίθετα από τις πρακτικές άλλων οργανώσεων του παρελθόντος που ειδοποιούσαν για τέτοιας μορφής επιθέσεις ώστε να μην υπάρξουν θύματα, ασχέτως του μεγέθους της καταστροφής που θα προκαλούσε ο εμπρηστικός μηχανισμός
Οπως εκτιμά η Αντιτρομοκρατική, οι δράστες είχαν στόχο να προκαλέσουν εμπρηστική επίθεση στο Μετρό όταν αυτό θα ήταν άδειο. «Εκτιμούμε πως πρόθεση ήταν να ξεσπάσει φωτιά στον τελευταίο συρμό προτού ανοίξουν οι πόρτες για να γίνει η επιβίβαση πολιτών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: