Και ο Βενιζέλος πέρασε από την Βουλή την αυτοαθώωσή του!!
“Η Alapis είναι σαν την Ελλάδα: κάποιος τα έφαγε, άλλος τα πληρώνει”. Έτσι περιέγραψε τα όσα βιώνουν οι περίπου 1.100 εργαζόμενοι του ομίλου τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος του σωματείου Νίκος Λειβαδάς. Και ήταν μάλλον η πιο σύντομη και περιεκτική αναφορά που θα μπορούσε να κάνει.
500 εργαζόμενοι (φωτό)είναι σε διαθεσιμότητα από τις 27 Ιανουαρίου
Στον όμιλο Alapis, συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη, το 40% (!) των εργαζόμενων, περίπου 500 άνθρωποι τέθηκαν πριν από λίγες ημέρες, στις 27 Ιανουαρίου, σε διαθεσιμότητα, ένα στάδιο “προαπόλυσης” όπως περιγράφεται, το οποίο εγκαινίασε η νέα εργατική -μνημονιακή- νομοθεσία. Το πρώτο διάστημα θα παίρνουν λιγότερο από τον μισό μισθό τους χωρίς να εργάζονται, με άμεση "προοπτική" να “πέσουν” στο 20% του αρχικού μισθού μέχρι, προφανώς, να βρεθούν στον δρόμο με πετσοκομμένες αποζημιώσεις.
Στο Κρυονέρι, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ομίλου, βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και συνομίλησε με τους εργαζόμενους, τους εκπροσώπους του σωματείου και της Ομοσπονδίας Φαρμάκου και Ιατρικών Επισκεπτών, ακούγοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Εξάλλου πρόκειται για μια ιστορία ανασφάλειας που κρατά μήνες: Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ο όμιλος έχει σταματήσει επί της ουσίας τον κύκλο εργασιών του, ενώ τον Οκτώβριο οι μισοί εργαζόμενοι είδαν τον μισθό τους να κόβεται κατά 30%. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εργαζόμενοι που σήμερα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα είναι εκείνοι που είχαν αρνηθεί τότε τις μειώσεις...
Ο πρόεδρος του σωματείου στις δηλώσεις του έκανε λόγο για ένα σκάνδαλο πιο μεγάλο από του Κοσκωτά, ενώ κατά την ανοιχτή συζήτηση οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν μεθοδευμένη απαξίωση μιας από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στα Βαλκάνια. Ο όμιλος Alapis, που δραστηριοποιείται στον χώρο του φαρμάκου από το 2007, περιελάμβανε 14 εταιρείες (εργοστάσια παραγωγής, φαρμακαποθήκες, διανομή - πώληση) και απασχολούσε 1.400 εργαζόμενους.
Τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο απαξίωσης όπως κατήγγειλαν, το εργατικό δυναμικό μειώθηκε στους 1.100 εργαζόμενους λόγω απολύσεων και, κυρίως, λόγω της πρόσφατης απόσχισης 300 περίπου εργαζομένων στην εταιρεία “Γερολυμάτος Cosmetics” -και οι “αποσχισθέντες” είχαν αρνηθεί τις μειώσεις μισθών. Ωστόσο η Alapis μόλις το 2009 ήταν πρώτη στην κατάταξη του τζίρου με κέρδη 82 εκατ. ευρώ και περιθώριο καθαρού κέρδους 17%! Έτσι το ερώτημα - καταγγελία των εργαζομένων που καλούνται να πληρώσουν την κρίση είναι απλό: Πώς έφθασε το πρώτο τρίμηνο του 2011 να εμφανίζει ζημιές 22,2 εκατομμυρίων ευρώ; Πού πήγαν τα τεράστια κέρδη της επιχείρησης τα οποία οι εργαζόμενοι δεν κλήθηκαν να... μοιραστούν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου