Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ανοιχτή Επιστολή προς τα 300 μέλη της Βουλής των Ελλήνων

Επιστολές ως αυτή αλλά και άλλες δεν εκφράζουν καθ' υποχρέωση τις απόψεις μας αλλά είναι καλό να γνωρίζουμε τι πρεσβεύουν οι επαΐοντες..


Γράφει ο Νικόλαος Αντωνακάκης,
Λέκτορας Διεθνών Μακροοικονομικών
του Οικονομικού Παν/μιου της Βιέννης


Ως παρατηρητής και ερευνητής, αν μου επιτρέπεται, των οικονομικών εξελίξεων παγκοσμίως, ο οποίος ασχολούμαι με την αναζήτηση και εξεύρεση μέτρων οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση και αποφυγή αντίξοων οικονομικών συνθηκών, όπως η πρωτοφανούς παγκόσμια οικονομική κρίση των τελευταίων δύο ετών καθώς και η κρίση χρέους στην Ευρώπη με πρωτοπόρο την Ελλάδα, μα πάνω από όλα ως Έλληνας, πήρα την πρωτοβουλία να συντάξω αυτή την ανοιχτή επιστολή προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο.



Τα τελευταία δύο χρόνια, οι οικονομικές πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα (ή επιβλήθηκαν τη δεδομένη χρονική συγκυρία) μπορεί να χαρακτηριστούν πρωτοφανείς για τα δεδομένα μιας ανεπτυγμένης οικονομίας. Τα βαρύτατα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που επιβλήθησαν οδηγούν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο, όπου η λιτότητα φέρνει ύφεση και η ύφεση περαιτέρω λιτότητα, σε ένα περιβάλλον αδυναμιών και καθυστερήσεων της ελληνικής πλευράς να παράγει ουσιαστικό και αξιόπιστο έργο αναπροσαρμογής.


Η λύση που σας προτείνω μπορεί να μην επιλύσει βραχυχρόνια το οικονομικό πρόβλημα, αλλά θα επιφέρει θετικά οικονομικά αποτελέσματα μακροχρόνια, καθώς θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση ενός επιπλέον πρόβληματος πολύ βαθιά ριζομένου τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αναφέρομαι στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας το οποίο εντοπίζεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά των πολιτών έναντι όλων των πολιτικών ηγεσιών και του πολιτικού συστήματος. Βαθύτατα συγκινημένος από τη συμβολική κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια να παραιτηθεί του μισθού του καλώ και τους 300 της Βουλής να παραιτηθούν, αν όχι κατά το παράδειγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τουλάχιστον στο ήμισυ των βουλευτικών τους απολαβών για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα παραμένει σε ύφεση, δηλαδή θα καταγράφει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί από μια τέτοια κίνηση δεν θα επιλύσει, όπως προηγουμένως ανέφερα, το οικονομικό πρόβλημα αλλά θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τους αντιπροσώπους των ελλήνων να επισπεύσουν τις διεργασίες και να επιταχύνουν την εφαρμογή των πολυπόθητων μεταρρυθμίσεων, και ως εκ τούτου, να φέρουν εις πέρας την δύσκολη αυτή αποστολή που τους ανατέθηκε έστω και μια μέρα νωρίτερα. Κάνοντας συλλογικά οι Βουλευτές αυτή τη συμβολική κίνηση, θα αποδείξουν ότι παλεύουν και αυτοί σύσσωμοι με τον ελληνικό λαό (που παλεύει υπό αντίξοες συνθήκες) στην πρώτη γραμμή μιας από τις σημαντικότερες μάχες στην οικονομική ιστορία της Ελλάδας, και ως εκ τούτου να επανακτίσουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και την δημοτικότητα τους.


Συνοψίζοντας, και οι δυό πλευρές θα βγουν κερδισμένες μα πάνω απ' όλα η Ελλάδα, η οποία θα κατορθώσει να ορθοποδήσει, να επανακτίσει το χαμένο κύρος της και να μπει σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: